Кламер БГ - Новини: Германия удължава карантината до 10 януари

Германия удължава карантината до 10 януари

Коронавирус

|
Четв, 03 Дек 2020г. 09:47ч.
Германия удължава карантината до 10 януари

Германия ще удължи срока на въведените ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса до 10 януари. Това стана ясно от изявление на

канцлера Ангела Меркел, цитирана от световните агенции.

"Провинциите ще удължат срока на мерките от 20 декември до 10 януари. По принцип нещата ще останат каквито са сега", каза Меркел след разговори с ръководителите на германските провинции.

"Още през ноември казахме, че мерките ще останат в сила, ако няма съществени изменения. Днес се съгласихме отново. Ако положението със случаите на заразяване продължи да се развива като сега, ще се срещнем още веднъж на 4 януари", добави Меркел.

Тя посочи, че не може да каже кога ЕС ще разреши използването на ваксина срещу Covid-19.

В същото време Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че през следващите три до шест месецав световен мащаб няма да има достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да се предотврати ново нарастване броя на случаите.

"Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме достатъчно ваксини, за да предотвратим ново нарастване на броя на случаите поне три до шест месеца", каза Майкъл Райън, директорът на програмата за извънредни ситуации на СЗО на сесия от въпроси и отговори в социалната мрежа "Туитър".

От организацията изразиха очакване първите ваксини в страните да са налични през второто или третото тримесечие на 2021 г. Въпреки това "ограничен брой ваксини могат да бъдат налице за високорискови групи още през първото тримесечие на 2021 г.", посочи Райън.

Тъй като първите дози ще са ограничени, ще трябва да се даде приоритет на уязвими групи като здравните работници и възрастни хора.

Франция дава по 10 дни платен отпуск на засегнатите от Covid-19

Френското правителство обяви, че ще субсидира десет дни платен отпуск за всички работници в секторите, които са най-засегнати от пандемията на Covid-19, като барове, ресторанти, дискотеки или фитнес зали.

Помощта е предназначена за служители на компании, които трябваше да прекъснат частично или изцяло дейността си за поне 140 дни през 2020 г. или че през този период доходите им са намалели с повече от 90% по време на периоди на затваряне, се казва в изявление на френското Министерство на труда.

САЩ намали карантината на заразените

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) намали карантинния период за случаи на възможни носители на коронавирус.

Ръководството на CDC препоръчва на човек да прекрати карантинния си период, ако след 10 дни няма никакви симптоми на коронавирус и до седем, ако лицето няма симптоми и е с отрицателен тест при антиген или молекулярен тест за диагностициране на вируса.

Предишната препоръка беше за период от 14 дни, през който коронавирусът се размножава и е възможно човек да се зарази, ако е бил изложен на вируса.

"Много пъти органите на общественото здравеопазване са отговорни за наблюдението на хората по време на карантината. Те трябва да ги следват докрай и ние смятаме, че ако можем да намалим малко тежестта, можем да постигнем по-голямо съответствие като цяло с хората, които завършват пълна карантина за седем дни", каза Джон Брукс, медицински директор на CDC Covid-19.

Агенцията на Министерството на здравеопазването на САЩ съветва хората да не пътуват на почивка, но ако все пак решат да го направят, да се тестват от един до три дни преди пътуването и три до пет дни след пристигането.

САЩ регистрират рекордни нива на случаи на Covid-19. Според данните от университета "Джон Хопкинс" здравните власти в страната отчитат около 150 000 инфекции на ден.

Към днешна дата над 272 000 души са починали от болестта в САЩ, а над 13.8 милиона са били заразени, сочат данните на института.

Токио ще тества спортистите на всеки 96 – 120 часа

Япония обяви, че ще тества спортистите по време на предстоящите олимпийски игри в Токио на всеки 96-120 часа.

Атлетите ще трябва да представят отрицателен тест за Covid-19 направен по-малко от 72 часа преди пристигането си в Токио за Олимпиадата. Освен това ще бъдат тествани на всеки 96-120 часа по време на турнира, съобщиха организаторите.

Мерките срещу разпространението на заразата по време на олимпийските игри бяха дискутирани на среща между градската управа в Токио и организационния комитет на Олимпиадата.

Сред най-важните точки е правилото за карантината. Според сегашната ситуация гостите на японската столица трябва да бъдат поставяни под карантина за 14 дни, но спортистите ще бъдат изключение през следващото лято.

Над

15 000 атлети се очаква да участват в Олимпиадатав Токио, която започва на 23 юли.

Организаторите насърчават спортистите и туристите да предвидят възможно най-кратък престой в Япония.

mediapool.bg