Кламер БГ - Новини: Германия преди изборите: Шолц постави условията си за бъдеща коалиция

Германия преди изборите: Шолц постави условията си за бъдеща коалиция

Европа

|
Нед, 19 Септ 2021г. 17:55ч.
Германия преди изборите: Шолц постави условията си за бъдеща коалиция

Финансовият министър от СДП Олаф Шолц

Кандидатът на социалдемократите в Германия Олаф Шолц, който е напът да заеме мястото на Ангела Меркел като федерален канцлер след изборите идната седмица, заяви, че условията за потенциална коалиция включват подкрепа на данък за богатите. Той освен това поиска подкрепа на предложението за нарастване на минималната заплата до 12 евро на час от следващата година. Равнищата на пенсиите ще останат стабилни и пенсионната възраст няма да повече да се повишава, казва още Шолц в интервю пред германския в. "Билд", цитирано от агенция Блумбърг.

Според социологическите проучвания Социалдемократическата партия изпреварва Християндемократическия блок на Меркел, както и Зелените, с което нарастват шансовете най-старата партия в Германия да оглави правителство за пръв път от 2005 г насам. Най-вероятно обаче социалдемократите няма да имат самостоятелно мнозинство и ще се наложи да правят коалиция.

Според сегашните социологически прогнози, Шолц може да оглави т.нар. голяма коалиция, в която обаче Християндемократическият блок ще е младши партньор.

63-годишният бивш кмет на Хамбург също така може да формира съюз със Зелените и бизнес ориентираната партия на Свободните демократи, или пък ляво правителство само със Зелените и с Лявата партия.

Шолц казва в интервюто, че иска да облекчи финансовото бреме за 95% от данъкоплатците, като намали данъците на хора, които печелят под 100 000 евро на година, както и на семейни двойки, чиито доходи са под 200 000 евро. В замяна на това най-високата данъчна ставка да бъде повишена от 42% на 45%.

"Можем да постигнем това финансиране само чрез умерено повишаване на данъците на онези, които печелят значително повече. Защото хората, които печелят толкова, колкото мен или дори повече, могат да имат малко по-голям принос за финансирането на нашето общество", казва Шолц.

Кандидатът за канцлер на СДП е финансов министър в коалиционното правителство на Меркел от 2018 г. В момента той води убедително спрямо останалите кандидати. Ако гражданите на Германия можеха да гласуват пряко за канцлер, 31% от анкетираните казват, че биха подкрепили Шолц.

Лидерът на Зелените Аналена Бербок залага на бъдещ съюз със СДП и иска да види Християндемократическия блок в опозиция след 16 години управление под ръководството на Меркел. "Ние искаме да убедим много от нерешилите за кого да гласуват избиратели", казва 40-годишната Бербок в интервю пред германския в. "Ханделсблат". И допълва, че може да получат достатъчна подкрепа, за да се формира двупартийна коалиция със СДП.

Лидерът на Партията на свободните демократи Кристиан Линднер отхвърля идеята, че най-силната партия трябва автоматично да издигне и канцлера. Надпреварата е интересна, но не е решаваща за формирането на правителство, казва той пред "Билд", с което дава индикации, че може би е готов да формира правителство с консерваторите и Зелените, заобикаляйки социалдемократите.

В неделя вечерта се провежда последният тв дебат между Шолц, Бербок и кандидата за канцлер на ХДС Армин Лашет.

В понеделник Шолц ще отговаря на въпроси в парламента за претърсванията във финансовото министерство миналата седмица.

mediapool.bg