Кламер БГ - Новини: Германия постави "Мути" на картата; може ли да направи същото и за хомосексуален десен политик

Германия постави "Мути" на картата; може ли да направи същото и за хомосексуален десен политик

Европа

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 16:06ч.
Германия постави "Мути" на картата; може ли да направи същото и за хомосексуален десен политик

Германия превърна канцлера Ангела Меркел, получила прозвището "Мути" (от немски "мама"), в най-влиятелната жена в света, когато я избра за лидер. Готова ли е сега да избере хомосексуалист с десни убеждения за неин приемник?

Йенс Шпан скоро ще разбере.

В своя опит да стане лидер на управляващата партия Християндемократическия съюз здравният министър е изправен пред битка да убеди партийните членове, че неговите често пъти резки политически възгледи са в хармония с бъдещето на Германия.

Но като отявлен хомосексуалист той е изправен и пред допълнително предизвикателство, което не стои пред неговите съперници Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц.

Политически коментатори изтъкват, че в Германия, където само преди година бяха легализирани еднополовите бракове, има тлееща хомофобия.

"Не смятам, че неговата консервативна партия е готова да издигне открит гей за канцлер или председател на партията", каза пред "Томсън Ройтерс" Хелмут Мецнер, представител на управителния съвет на Ел Ес Фау Де, най-голямата федерална организация на ЛГБТ (лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните) в Германия.

Трийсет и осемгодишният Шпан обяви намерението си да се кандидатира за лидер на ХДС след като Меркел обяви, че през декември ще се оттегли от председателското място в партията и няма да се кандидатира за преизбиране като канцлер на изборите през 2021 г.

Преди вътрешнопартийните избори в ХДС, които ще се състоят на 7 декември, той се представя като човек с ценности, скептичен към градските либерали и глобалния елит.

Но личният му живот го прави по-скоро аутсайдер за мнозина от традиционните избиратели, които се опитва да привлече.

През декември 2017 г. Шпан сключи брак с дългогодишния си партньор, няколко месеца след като еднополовите бракове бяха легализирани от германския парламент.

Признанието на Шпан, че е хомосексуалист, кара някои от дългогодишните членове на партията да се чувстват неудобно. Но според по-млади членове сексуалната му ориентация не е проблем и те го ценят заради изповядваните от него консервативни ценности и за това, че се е изправил срещу Меркел.

Говорителка на здравното министерство заяви, че Шпан не е на разположение за коментар.

Крайнодесен и толерантен?

Въпреки растящото безпокойство от възхода на крайната десница в германската политика, страната е до голяма степен толерантна към хомосексуалистите и транссексуалните. Берлин беше известен като средище на нощния живот на ЛГБТ много преди обединението на Германия през 1990 г.

Според проучване от 2013 г. на американския изследователски център "Пю", че 87 процента от запитаните в Германия смятат, че хомосексуалността трябва да бъде приета от обществото.

Изтъкнати представители на ЛГБТ+ има и в германската политика.

Бившият банкер от "Голдман Сакс" и председател на парламентарната група на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел живее с друга жена и двете имат две деца.

Остава въпросът обаче дали сексуалната ориентация на Шпан - и самите му политически възгледи - няма да навредят на шансовете му да стане лидер на ХДС.

Въпреки либералните нагласи към хомосексуализма Германия е на 12-то място в годишната класация за защитата на ЛГБТ+, изготвяна от неправителствената организация ИЛГА-Европа, и е след по-малки страни като Малта и Португалия и други големи сили като Великобритания и Франция.

"Няколко души от ХДС ми казаха в прав текст, че ако Шпан стане лидер на партията, те ще я напуснат, било то защото той е реакционер или защото смятат, че християнска партия не може да има за лидер хомосексуалист", каза германският политически коментатор Алан Позенер.

Подкрепата на Шпан за политически мерки в сферата на вътрешните работи като например да бъде наложен таван на броя на кандидатите за убежище, също ще играе роля в предстоящите вътрешнопартийни избори, заявиха коментатори.

"Често казва, че образец за него е Себастиан Курц", посочи Позенер. Курц е австрийският канцлер, който управлява в коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Изборът на канцлер с открито хомосексуална ориентация ще изпрати послание за толерантност, заяви пред "Томсън Ройтерс" Торстен Бенер, директор на берлинския Институт за глобална публична политика.

"Шпан не е борец за права на хомосексуалистите, но избирането му за партиен лидер, и може би за канцлер, ще изпрати послание: същото, което изпрати избирането на жена за канцлер", заяви Бенер.

Много хора в ХДС оспориха мнението, че сексуалната ориентация на Шпан ще бъде проблем. "Вече не", каза Александър Фогт, ръководител на ЛГБТ+ групата в партията.

Според публикувано неотдавна проучване по поръчка на германския вестник "Билд" подкрепата за Мерц е 38 процента, за Крамп-Каренбауер - 27 процента, а за Шпан - 13 процента.

По БТА

mediapool.bg