Кламер БГ - Новини: Германия затваря магазините и училищата до 10 януари

Германия затваря магазините и училищата до 10 януари

Европа

|
Нед, 13 Дек 2020г. 13:42ч.
Германия затваря магазините и училищата до 10 януари

Всички магазини, предлагащи стоки от несъществено значение, както и училищата и детските ясли ще затворят врати в Германия от сряда, 16 декември, до 10 януари. Това обяви в неделя германският канцлер Ангела Меркел след заседание с ръководителите на германските провинции, предадоха световните агенции.

"Принудени сме да действаме и ще действаме сега", каза Меркел.

Като част от стриктните мерки се забранява и продажбата и консумирането на спиртни напитки на обществени места от 16 декември до 10 януари, както и продажбата на пиротехника.

Работодателите ще трябва да предложат повече възможности за дистанционна работа на служителите.

Мерките ще ограничат още повече социалните контакти. Те се налагат, след като досегашните мерки не възпряха разпространението на вируса.

Въвежда се и забрана на национално ниво на събиранията за 31 декември и за 1 януари.

Германците, които искат да празнуват Коледа със семействата си, трябва да редуцират максимално контактите си седем дни преди семейното събиране. Иначе социалните контакти се ограничават до петима възрастни от две различни домакинства. В периода 24-26 декември контактите също ще бъдат много ограничени и тогава ще имат право да се срещат само най-близки роднини.

Що се касае до забраната за консумация и продажба на продажба на алкохол на обществени места, това нанася нов удар по кафенетата и баровете, които са затворени още от началото на ноември. Много от тях започнаха да продават на улични сергии греяно вино - една германска коледна традиция. Но това породи безпокойство у властите заради струпването на повече хора пред сергиите.

Полиция по улиците на Франкфурт. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Междувременно, административният съд във Франкфурт забрани протестите срещу новите ограничителни мерки на правителството от противоепидемични съображения. В резултат властите разположиха полицейски части по улиците на града, за да осигурят спазването на решението.

mediapool.bg