Кламер БГ - Новини: Германия иска граждани на ЕС да не могат да заемат длъжности в руски държавни фирми

Германия иска граждани на ЕС да не могат да заемат длъжности в руски държавни фирми

Свят

|
Нед, 25 Септ 2022г. 20:19ч.
Германия иска граждани на ЕС да не могат да заемат длъжности в руски държавни фирми

Германия иска граждани на ЕС да не могат да заемат длъжности в руски държавни фирми

Германия иска да не се допуска граждани на ЕС да имат ключови роли в руски държавни предприятия, според предложение за нови санкции на общността срещу Москва, с което ДПА се е запознала.

От години бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е член на управителния съвет на руския енергиен гигант Роснефт. През май той най-сетне обяви, че ще напусне управителния съвет. Причината е засиленият натиск, на който беше подложен след руската инвазия в Украйна.

Според документа, Берлин настоява също за въвеждане на глобален таван на цените за внос на петрол от Русия, както вече беше предложено от групата на водещите световни икономики Г-7, плюс забрана за сътрудничество с руски компании в областта на ядрената енергетика.

Германското предложение предвижда и забрана за продажба на недвижими имоти в ЕС на руски граждани. Ще се разшири и обхватът на физическите лица, които са обект на забрана за пътуване и замразяване на активи, предаде БТА.

Страните членки на ЕС се договориха да наложат по-нататъшни санкции на Москва, след като през изминалата седмица беше обявена частична мобилизация във войната на Русия срещу Украйна.

През почивните дни Европейската комисия проведе разговори с представители на 27-те членки на блока, за да направи оценка на техните приоритети.

Изпълнителният орган на ЕС в момента работи върху конкретно предложение за санкции, което страните членки ще обсъждат в сряда. Въвеждането на санкции от ЕС изисква пълно единодушие.

Що се отнася до предложението за забрана за заемане на ключови постове в руски държавни компании, германският документ изтъква, че Москва отдавна се опитва да упражнява политическо влияние върху европейските столици чрез доходоносни назначения и призовава за слагане на край на тази „стратегическа корупция“.

Забраната няма да се отнася за европейски дъщерни дружества на руски държавни предприятия, се посочва в германското предложение.

mediapool.bg