Кламер БГ - Новини: Германия запълни предсрочно газовите си хранилища

Германия запълни предсрочно газовите си хранилища

Европа

|
Нед, 14 Авг 2022г. 10:14ч.
Германия запълни предсрочно газовите си хранилища

Снимка: Архив

Съоръженията за съхранение на газ в Германия вече са пълни на 75.43% и горивото се нагнетява в хранилищата по-бързо от очакваното. Това сочат данни на експлоатационните компании, цитирани от БГНЕС.

Според регламента на ЕС за съхранение на газ, приет през май, страната трябваше да напълни хранилищата си на 75% до 1 септември.

Според Асоциацията на германските оператори на системи за съхранение на газ и водород INES напълването на хранилищата въпреки намалените доставки от Русия по "Северен поток" е било възможно заради намаляване на потреблението на синьо гориво през лятото и увеличаване на вноса му от Северозападна Европа.

Регламентът на ЕС предвижда складовете в Германия да бъдат пълни най-малко на 85% до 1 октомври и на 95% до 1 ноември. Въпреки това, ако сегашното темпо продължи, тези цели ще бъдат постигнати по-бързо.

Русия намали доставките на газ през газопровода "Северен поток" до 20%, като неофициално това се тълкува като изнудване на властите в Германия да спрат помощта си за Украйна. На този фон индустрията и домакинствата на Германия започнаха да намаляват обема на потреблението на газ.

От 1 август влезе в сила решението на ЕС страните членки да преминат към режим на пестене на газ, за ​​да се подготвят за евентуални прекъсвания на доставките му от Руската федерация.

mediapool.bg