Кламер БГ - Новини: Германия екстрадира издирван заради убийство у нас

Германия екстрадира издирван заради убийство у нас

България

|
Четв, 06 Окт 2022г. 16:47ч.
Германия екстрадира издирван заради убийство у нас

Германия екстрадира издирван заради убийство у нас

Бизнесменът Иво Масларов е бил върнат у нас след процедура по екстрадиция в Германия, съобщи прокуратурата. В България той е заподозрян като поръчител на убийството на Станка Марангозова. Тя бе застреляна в столичния квартал "Младост" в края на 2019 г. от моторист.

Няколко месеца по-късно разследващите обявиха, че случаят е разплетен. Според прокуратурата Марангозова е била "поръчана" от Масларов заради голяма сума пари. За физически изпълнител на покушението бе посочен Петър Костов. Прокуратурата твърди, че в заговора за убийството е участвал и Борис Иванов, тогава офицер от Националната служба за охрана.

Костов и Иванов бяха арестувани още през 2020 г. Масларов обаче бе обявен за издирване, включително и чрез Интрепол. Година по-късно той е задържан от властите в Германия.

"В резултат на съвместните органи и усилията на международните институции и местните власти същият бил установен в метрото в град Берлин при извършена проверка, при което е задържан и предаден в изпълнение на европейската заповед за арест. Промяна на външността не мога да кажа да е имало. Или външността не е била обстоятелство, което да затрудни органите да установят неговата самоличност и както виждате, резултатът е налице", заяви в сряда говорителят на софийската военноокръжна прокуратура Евгения Деянова.

В момента Масларов е в ареста на националното следствие. Ще се иска постоянното му задържане. Той е син на покойния съпруг на някогашната социална министърка Емилия Масларова.

Случаят с Марангозова предизвика сериозен скандал. Покрай него стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев се е отказал от охраната си от НСО. Впоследствие той многокоратно е заявявал, че няма доверие на службата.

mediapool.bg