Кламер БГ - Новини: Германия е предала резултати от тестове на Навални на ОЗХО

Германия е предала резултати от тестове на Навални на ОЗХО

Свят

|
Ср, 09 Септ 2020г. 19:04ч.
Германия е предала резултати от тестове на Навални на ОЗХО

Резултатите от тестове, които според Германия доказват, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитично вещество, са предадени на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), заявиха днес представители на германските власти, предаде ДПА.

Германското правителство не вижда причина да предава доказателствата директно на Русия, заяви пред журналисти заместник-говорителката на германското правителство Мартина Фиц.

"Продължаваме да призоваваме руската държава да предостави информация", каза още Фиц.

Заместник-говорителката заяви, че отравянето на Навални е нарушение на международното законодателство за забрана на химическите оръжия, а не просто спор между Берлин и Москва.

Говорител на германското министерство на отбраната заяви, че резултатите от тестовете на Навални са изпратени на ОЗХО.

Навални, който е на 44 години, бе приет в берлинската болница "Шарите", два дни след като се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия на 20 август, припомня ДПА.

Посланикът на Германия в Русия Геза Андреас фон Гайр заяви в руското външно министерство, че случаят с Алексей Навални не е въпрос на двустранните отношения между Берлин и Москва, предаде ТАСС, като се позова на изявление на германското посолство в Москва.

"По време на разговора си с първия руски заместник-външен министър Владимир Титов посланик Фон Гайр още веднъж подчерта, че този въпрос не е въпрос на двустранните отношения между Германия и Русия. При това той се позова на изявления на Европейския съюз, НАТО, Г-7, а също така и на много други държави", се казва в изявлението.

mediapool.bg