Кламер БГ - Новини: Германия, Швеция и Полша експулсираха руски дипломати

Германия, Швеция и Полша експулсираха руски дипломати

Европа

|
Пон, 08 Фев 2021г. 18:43ч.
Германия, Швеция и Полша експулсираха руски дипломати

Германия експулсира служител на посолството на Русия в Берлин като ответна мярка на експулсирането миналата седмица от Москва на германски дипломат, съобщи в понеделник външното ведомство на ФРГ, цитирано от Ройтерс.

Външното министерство днес обяви за персона нон грата служител на руското посолство в Берлин, съобщи ведомството в изявление.

Русия експулсира няколко дипломати на ЕС, включително един от германското посолство. Това решение не беше оправдано по никакъв начин, се казва в съобщението.

Москва каза, че изгонените дипломати са участвали в демонстрация в подкрепа на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, но Германия оспори това.

Германският дипломат просто е изпълнявал по законен начин задача да съобщи как се развиват нещата на място, се посочва в съобщението.

Швеция уведоми Русия, че от лице от персонала на руското посолство ще бъде поискано да напусне Швеция, след като миналия петък шведски дипломат беше експулсиран от Русия.

Това е ясен отговор на неприемливото решение да бъде изгонен шведски дипломат, който просто е изпълнявал задълженията си, написа днес в Туитър външната министърка Ан Линде.

Полша поиска от служител в руското консулство в западния град Познан да напусне, в отговор на експулсирането в петък на полски дипломат от Русия, обяви външното ведомство в Туитър.

Външното министерство реши днес, в съответствие с принципа на реципрочност и съгласувано с Германия и Швеция, да обяви служител на генералното консулство на Русия в Познан за персона нон грата, съобщи ведомството.

Експулсираният полски дипломат беше обвинен, че е участвал в протестите срещу ареста на Навални.

mediapool.bg