Кламер БГ - Новини: Георги Свиленски оглави предизборния щаб на БСП

Георги Свиленски оглави предизборния щаб на БСП

България

|
Нед, 18 Окт 2020г. 15:05ч.
Георги Свиленски оглави предизборния щаб на БСП

Депутатът от БСП Георги Свиленски оглави Националния предизборен щаб на партията. Освен това провелият се в неделя пленум одобри предложената от лидера Корнелия Нинова организационна реформа, която "цели повече демократизация и децентрализация" в левицата, съобщиха от партията.

Партийните координатори от централата на "Позитано" 20 ще бъдат прехвърлени в структурите по места, като Нинова ще назначи общо 31 координатори във всеки многомандатен избирателен район.

Освен това общинските партийни организации ще бъдат по-силно представени в работата на областните съвети на БСП – 1 социалист на 300 члена, при досегашно съотношение 1 на 400 члена. По този начин Нинова продължавала линията, която е поела на конгреса на левицата, на който 1 делегат е представлявал 100 члена, се казва в съобщението.

Националният съвет на БСП прие и правилник за своята работа. Новото е, че Съветът ще може да заседава вече онлайн. Висшият орган на партията минава на ново ниво в своята работа и ще отговаря на съвременните реалности. В обща мрежа ще бъдат обхванати областни, общински структури, кметове и общински съветници на партията. В правилника се въвеждат и етични норми на поведение за членовете на съвета, уточняват от "Позитано".

Националният съвет на БСП избра Георги Свиленски за председател на предизобрния щаб, а негови заместници ще бъдат Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев. Щабът започва своята работа още следващата седмица.

Одобрени са били също така и шефовете на комисии и съвети към Националния съвет на БСП. Янаки Стоилов застава начело на комисията по идейно и програмно развитие, Евгени Кирилов – на съвета по външните работи, Светлана Шаренкова - на съвета по култура и медии, Крум Зарков – на съвета по правосъдието, Георги Гьоков и Емилия Масларова съвместно ще ръководят съвета по труда и социалната политика и др.

Над председателите на всички съвети застава лично Корнелия Нинова.

Висшият орган на партията възложи на съветите да изготвят платформата на БСП за предстоящите парламентарни избори, като се базират на "Визия за България".

След взетите днес решения БСП реално влиза в предизборна кампания и дава ясна заявка пред обществото, че е готова да поеме управлението на България, заявиха от левицата.

Бившият зам.-председател на БСП Кирил Добрев заяви преди началото на пленума, че

председателят на предизборния щаб не бива да е депутат.

"Ако ще поемат отговорни позиции, само с единствената задача да станат водачи на листи, просто няма да стане. Председателят на щаба трябва да бъде човек, който да отдаде цялото си време за работа за партията", каза Добрев, който оглавяваше предизборния щаб на партията за местните избори миналата година. През септември т.г. той бе най-сериозният конкурент на Нинова в първите преки избори за лидер на БСП, но Нинова спечели с огромна преднина.

Добрев призова ръководството на БСП да вземе мерки заради "тревожната тенденция" социалисти да напускат партията. Последната информация беше за 40 членове, напуснали столичната организация в район Триадица. От партията обаче твърдят, че става дума за 7 души.

mediapool.bg