Кламер БГ - Новини: Гебрев: Симптомите ми бяха същите като на Скрипал

Гебрев: Симптомите ми бяха същите като на Скрипал

България

|
Вт, 19 Фев 2019г. 18:22ч.
Гебрев: Симптомите ми бяха същите като на Скрипал

Оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев е имал същите симптоми при отравянето си като при бившия двоен агент Сергей Скрипал, за когото британските власти твърдят, че е бил отровен с "Новичок". Това заяви самият Гебрев пред БНР.

Според него еднаквите симптоми означават, че и двата опита за убийство са направени с едно и също вещество.

"Симптомите са еднакви, което означава, че опитът за покушение е извършен по един и същи начин или най-малкото използвайки едно и също вещество", заяви той.

Бизнесменът твърди, че през 2015 г. не е имало как да се разбере дали е бил отровен с "Новичок", защото тогава никой все още не е чувал за подобно вещество.

"Нямало е как лабораторията, която е извършила специфичните изследвания, да каже, че това е "Новичок", и е нямало как тази лаборатория да каже, че това е бойно отровно вещество. Защото едва сега - през 2019-а, предстои включването на т.нар. гама "Новичок" от Организацията за защита от химическите оръжия в списъка на бойните отровни вещества", обясни бизнесменът.

За отравянето се заговори едва след като разследващият сайт Belingcat описа случая от 2015 г. и намери сходства с отравянето на Скрипал. Според главния прокурор Сотир Цацаров в момента се разследва опит за убийство и се чака отговор от Великобритания дали веществото е "Новичок". Заради това разследване у нас бяха изпратени и представители на английските служби.

Гебрев смята, че срещу него се е води война за физическото и икономическото му унищожаване.

"Правейки анализ на времето до днес, се налага един изключително жесток извод: Всичко това, което се случи тогава, случва се днес и ще продължи и утре да се случва, е една добре планирана и последователна атака, война срещу мен за физическо, юридическо и икономическо унищожаване. Този процес стартира от момента, в който в публичното пространство излезе моето желание за придобиване на дружество, което е било в състава на "Корпоративна търговска банка" – "Дунарит", каза той по-рано във вторник пред бТВ.

Според Гебрев е възможно фирма "Виафот" да го е "поръчала"

И Гебрев смята, че причината за отравянето му се крие около компанията "Виафот". Такава теза разви преди седмица и бившият военен министър и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев, който е близък на бизнесмена.

"Цялото това нещо стартира с отравянето, през този период от време се появява една странна за мен фирма и всички неща се въртят около нея. Може би там е цялото разковниче какво, защо и как се е случило. През тези години тя е с изключителен съпорт на различни нива в държавата. Една фирма, която до преди няколко дни не се знаеше на кого е, тя през цялото време се съпортира (подпомага – бел.ред.), въпреки че държавата се тресе по този скандал. Фирмата се казва "Виафот" и там някъде се намира причината за физическото ми отстраняване", каза Гебрев.

Това е фирмата, която няколко месеца след опита за отравянето му, поведе юридическата атака срещу него за овладяване на оръжейния завод "Дунарит". Преди месец "Бивол" осветли като собственик на "Виафот” един от адвокатите на депутата от ДПС Делян Пеевски – Александър Ангелов.

Гебрев смята, че е възможно да е "поръчан" от въпросната фирма, но трябва следствените органи да изяснят случая.

"Тези пътувания на Сергей Федотов не съвпадат само с датата, на която аз съм отровен. Ако малко разследващите се занимаят по-обстойно, ще намерят и други обстоятелства, случили се по време на тези посещения", посочи бизнесменът и допълни, че допуска намеса от руска страна, която цели да унищожи българската военна индустрия.

Не пие кафе и не яде рукола

По думите му не е имало преки заплахи срещу него. Той допълни, че не знае как е бил отровен, но отхвърли тезата, представена от главния прокурор Сотир Цацаров миналата седмица - че Гебрев, синът му и служителят му най-вероятно са отровени с инсектицида хлорпирифос, който е открит в кафемашина и в салата.

"Аз никога през живота си не съм ял рукола. От 2014 г. до 2017г. аз не съм пил кафе по здравословни причини. Това е несериозно, от тази кафемашина са пили толкова много хора, трябваше всичките да бъдат натръшкани във ВМА и да се били отровени", посочи бизнесменът.

Гебрев обясни, че тримата отровени през 2015 г. са били на различни места и по различно време.

Той смята, че в случая става дума за опит за масово убийство.

"Това беше един опит за масово убийство и това, че някои хора не са му обърнали внимание, не означава, че не трябва да се продължи и да се разясни", заяви той пред БНР.

mediapool.bg