Кламер БГ - Новини: Гардовете на Гешев са се преместили в НСО, за да го пазят

Гардовете на Гешев са се преместили в НСО, за да го пазят

България

|
Ср, 29 Септ 2021г. 16:30ч.
Гардовете на Гешев са се преместили в НСО, за да го пазят

Гардовете на Гешев са се преместили в НСО, за да го пазят

Служителите от Бюрото по защита, които досега охраняваха главния прокурор като негови подчинени, са се преместили на работа в Националната служба за охрана, за да продължат да го охраняват. Това се разбра от думите на правосъдния министър Янаки Стоилов, който разказа пред медиите как върви работата по преместването на Бюрото по защита от прокуратурата към Министерството на правосъдието.

Миналото лято се разбра, че Иван Гешев се е отказал от услугите на НСО и се охранява от служителите на Бюрото по защита. Той обясни, че е свалил доверието си от НСО заради разследването за убийството на Станка Марангозова. Там основният заподозрян за организатор на убийството бе действащ служител на службата.

Сега Гешев се връща към НСО, където работи брат му Георги Гешев, който е част от личната охрана на президента Румен Радев. Правосъдният министър Янаки Стоилов обясни в сряда, че мрачните прогнози на главния прокурор за бъдещето на Бюрото по защита не се сбъдват.

"Почти няма напуснали лица, незначителен брой са напуснали, други няколко души са командировани към НСО. Предполагам заради преминаването на досегашния патрон на Бюрото (Иван Гешев) към (охрана от) НСО", обясни Стоилов.

Той потвърди, че Гешев вече се охранява от НСО, както предвижда законът. В качеството си на магистрат главният прокурор има право да заяви и охрана от Министерството на правосъдието, но основанията за това трябва да се преценяват индивидуално.

"Всяка трансформация повдига въпроси, но ние сме предвидили повечето от тях, решаваме ги бързо", обобщи Стоилов за прехвърлянето на Бюрото към министерството. Той допълни, че "хората са мотивирани и притежават качествата да изпълняват своите задачи".

Предстои да се обсъди дали за охраната на магистрати да не се обособи специален отдел, чиито служители да се запазят и развиват специфичните си умения.

mediapool.bg