Кламер БГ - Новини: "Галъп": ГЕРБ и БСП са с изравнени сили

"Галъп": ГЕРБ и БСП са с изравнени сили

България

|
Четв, 17 Септ 2020г. 18:13ч.
"Галъп": ГЕРБ и БСП са с изравнени сили

БСП и ГЕРБ са изравнили позиции сред имащите право на глас, а подкрепата за протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев се затвърждава. Това показват резултатите от проучване на "Галъп Интеренешънъл", проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи.

БСП, която е с подкрепа от 13.5% от имащите право на глас, като че ли изглежда малко по-мобилизирана от партията на премиера Бойко Борисов (13.2%), но в социологически план двете числа на практика значат едно и също. В същото време проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ.

"Това се дължи вероятно на факта, че теренът на изследването улавя ефектите на големия протест от 2 септември, който носи щети на ГЕРБ. Вероятно има и известен ефект на непрестижност. Изследването няма как да улови ефектите на вътрешнопартийния избор в БСП. Няма как да улови и последните ефекти на вчерашната акция, свързана и с Мая Манолова, в Народното събрание", посочват от "Галъп".

Оттам посочват, че данните не могат да бъдат прогноза за изборен резултат, а и са представени сред всички, имащи право на глас, а не само сред гласуващите.

24.9% от хората казват, че няма да гласуват, а 6.8 на сто, че ще зачеркнат "не подкрепям никого". Според "Галъп" обаче голяма част от тези, които казват, че ще заградят "не подкрепям никого", в самия изборен ден най-вероятно ще се откажат да гласуват.

Сериозна подкрепа събират и нови опции като Слави Трифонов (8.3% от имащите право на глас). ДПС традиционно се мобилизира в месеци преди избори (7.6%), а ОП (2.7%) частично са преодолели шока от пика на протестите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в следващия парламент. "Демократична България" (5.2%) и формацията на Мая Манолова (2.2%) остават на високите нива, постигнати в пика преди месец, но засега не продължават "нагоре".

"Влизането на мрежата на Манолова в следващия парламент ще зависи от работата до изборите, докато ДБ изглежда сигурен участник. Така изгледи да бъдат в следващо Народно събрание отново имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни (...) Анонсът за влизането на някои малки формации при Манолова може да се окаже важен фактор за "Изправи се.БГ". Ще трябва да мине още време обаче преди общественото мнение да почне да свързва Мая Манолова, например, с Татяна Дончева и др.", прогнозират от "Галъп".

Данните показват, че проекти като тази на Цветан Цветанов се ползват с "десети от процента", но там е възможно да има т.нар. "скрит вот".

Подкрепа за протестите

Над две трети от пълнолетните българи подкрепят протестите. Конкретното искане за оставка на правителството и бързи избори се споделя от 59% от пълнолетните българи. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% подкрепят, а 43% не подкрепят.

Мнозинство от 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят.

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Борисов и Нинова – изравнени по доверие

Няма съществена промяна в доверието към институциите спрямо изследването от предходния месец. Спадът при правителство и парламент не е продължил, макар те да остават на достигнатите в миналия месец ниски нива на доверие – този месец съответно 21% и 15%.

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото. Слави Трифонов има 30% доверие. Хората от "Отровното трио" все още имат сравнително ниска разпознаваемост, макар че тя расте. На ниската разпознаваемост се дължат и наглед не толкова високите нива на лично доверие за тримата – в диапазона между 11 и 16%.

mediapool.bg