Кламер БГ - Новини: “Галъп“: Българите не желаят нови избори

“Галъп“: Българите не желаят нови избори

България

|
Ср, 20 Апр 2022г. 14:44ч.
“Галъп“: Българите не желаят нови избори

снимка БГНЕС

Мнозинството от българите не желаят нови избори на фона на предизвикателства като висока инфлация, война, пандемия. Това сочи национално представително проучване на “Галъп интернешънъл Болкан“, публикувано в сряда.

На въпрос дали има необходимост от предсрочни избори - 47.4% от учатниците отговарят отрицателно, а едва 22,2% – положително. Останалите се колебаят. Данните показват, че опцията “нови избори“ не е предпочитана. Това обикновено е свидетелство за липса на изградена конкретна политическа алтернатива и умора от политическата несигурност, коментира агенцията.

“Вероятно и заради цените, и заради войната, а и заради конкретните вътрешнополитически алтернативи, нежеланието за нови политически трусове като предсрочни избори е сериозно“, се казва в коментар към изследването.

В предишните няколко дни излязоха редица социологически изследвания, която ясно показаха, че доверието на българите към правителството намалява бързо заради инфлацията и споровете в управляващата коалиция.

На този фон изследването на “Галъп“ показва, че българите са уморени от трите парламентарни вота през миналата година, които бяха съчетани и с избори за президент. В същото време ясна алтернатива на сегашната коалиция няма.

Въпреки по-ниския жизнен стандарт в страната на фона на останалите страни от ЕС, обществото продължава да декларира преобладаваща толерантност към бягащите от войната украинци. 49,9% не споделят схващането, че бежанците от Украйна са някаква заплаха за сигурността в България. На обратното мнение са 25.2%, а станалите се колебаят.

Сравнението с други индикатори, които „Галъп интернешънъл болкан“ ползва в годините, включително и при други конфликти, показва, че бежанците от Украйна са като цяло добре приети от българите. Това прави впечатление – особено на фона на тревогите за високи цени и за качеството на живота в България. Засега нагласите към украинците не се променя дори и при наличието на някакво напрежение около битови въпроси, свързани с бежанците.

Огромно мнозинство от 84.9% от пълнолетните българи очакват повишението на цените да продължи в следващите месеци. Само 7.5% смятат, че цените ще остават същите, а 2,9% очакват цените да започната да намаляват.

През есента очакването за повишения на цените бе достигнало близо до 90%, а през зимата – над 86%. Това означава, че българите явно вече привикват с мисълта, че цените ще продължат своя ръст, а и тревогата вече е достигнала потенциални предели, се казва в анализа.

Като един от малкото положителните сигнали българите възприемат отпадането на противоепидемичните мерки. Общо 57,8% одобряват премахването на задължителните маски и отправяне на препоръки за използването им, а 29,3% не одобряват това решение. Останалите не могат да преценят.

Изследването на “Галъп“ е реализирано независимо. Интервюирани са 809 пълнолетни българи, между 31 март и 8 април – чрез пряко лично интервю с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.

mediapool.bg