Кламер БГ - Новини: “Галъп“: 70% от хората подкрепят протестите срещу кабинета

“Галъп“: 70% от хората подкрепят протестите срещу кабинета

България

|
Пет, 07 Дек 2018г. 12:22ч.
“Галъп“: 70% от хората подкрепят протестите срещу кабинета

Мнозинството от 70% подкрепя протестите срещу управлението, показва сондаж на "Галъп интернешънъл" по повод протестите срещу високите цени на горивата и поскъпването на живота от последните седмици.

Данните са от независим телефонен сондаж, проведен в периода 28-30 ноември сред 801 души в цялата страна. 1% от извадката е равен на около 55 000 души.

Протестният потенциал в страната е сериозен, остава видим и това прави вероятни нови обществени недоволства, въпреки преминаването на текущата вълна на протести, коментират социолозите от "Галъп интернешънъл".

50% от анкетираните заявяват, че биха участвали в протест срещу правителството, 8 на сто твърдят, че вече са участвали или в момента участват. 41% не биха взели участие в протест, а един процент се затрудняват да отговорят.

69 на сто от запитаните възприемат мнението, че протестите са спонтанни, като платени ги определят 19 на сто, а като криминални - 4 на сто от анкетираните.

Повечето българи споделят средна към негативна оценка за управлението, отбелязват от "Галъп". 32 на сто смятат, че правителството се справя "средно" с управлението на страната.

"Много добре" се справя кабинетът според 4 на сто от анкетираните, 15 на сто смятат, че се справя "добре".

26 на сто намират управлението за "лошо", а 21 процента го определят като "много лошо", според данните.

43% от анкетираните споделят мнението, че правителството ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г., 29 % възприемат опцията "до евроизборите", а 15% - до местните избори през 2019 г.

mediapool.bg