Кламер БГ - Новини: Габровски не се вижда като кандидат за премиер с третия мандат

Габровски не се вижда като кандидат за премиер с третия мандат

България

|
Пон, 12 Дек 2022г. 18:56ч.
Габровски не се вижда като кандидат за премиер с третия мандат

Габровски не се вижда като кандидат за премиер с третия мандат

Номинираният от ГЕРБ кандидат за премиер с първия проучвателен мандат Николай Габровски не се вижда като предложение за същия пост с третия мандат, ако се стигне до връчването му.

"Ако първият мандат, при който всичко е ясно - и откъде излиза, и кой поема отговорността му, не бъде гласуван, то при третия почти съм сигурен, че на практика няма да има начин да се работи така. Ще има много пазарлъци, партийни совалки, които са нещо, което е абсолютно извън моя метод на работа. Няма как да получа свободата, която имах сега в своя избор, затова няма как да се явя в подобна конфигурация", каза Габровски пред бТВ часове, след като представи персоналния състав за евентуалното си правителство с мандата на ГЕРБ.

Въпреки че Габровски и ГЕРБ се опитват да брандират предложения кабинет като изцяло експертен, той има политически привкус. В него има бивши министри от тройната коалиция, служебни министри на Румен Радев, близки до ГЕРБ и някои не толкова познати имена.

От ПП и ДБ вече заподозряха задкулисни договорки зад предложените имена, а от БСП изразиха мнение, че зад кабинета стои лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Попитан за сравненията с кабинета "Беров" и с Тройната коалиция, Габровски заяви, че "няма как един експерт от кариерата в някакъв етап от живота си да не е бил част от някое правителство".

Часове след представянето на кандидатите за министри Габровски призна, че не познава всички кандидати лично и се възползвал от съветите на "хора от различни политически сили", но не пожела да посочи имена, освен това на Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Някои от министрите ги познавам лично, някои ги срещнах доста отдавна, някои ги срещнах за първи път сега. Изборът беше доста труден. Все пак, ако искате да решите някои проблеми, имената за решение са няколко. Когато от няколко източника съвпаднат някои имена, то започвам да преглеждам биографиите им, след което се провеждат срещи и интервюта. Лично звънях на всички тях", посочи Габровски в понеделник вечерта и добави, че Томислав Дончев от ГЕРБ му е помагал в избора, но отказа да назове други имена.

Шансовете представеният кабинет "Габровски" да мине в пленарната зала са все така малки, защото партиите не са променили публичните си заявки. "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Възраждане" вече неколкократно заявиха, че няма да гласуват за правителство, предложено от ГЕРБ. Ако бъдат спазени тези заявки, за първия мандат остава само вариантът депутати от някои от тези партии да не влязат в залата, за да намалят кворума, но засега формациите отричат такива възможност.

Въпросът дали Габровски би се съгласил да е номинация и с евентуален трети мандат идва, след като в събота Борисов каза, че ще настоява именно за това. Настояването на лидера на ГЕРБ съвпада с разпространявана между партиите версия за това как евентуално може да се стигне до редовен кабинет с третия мандат с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Тя обаче засега е трудно изпълнима.

"Първият мандат ако не стане, е много малко вероятно да се случи вторият, дори като виждам в тази ситуация какви конфигурации започнаха да се спрягат. В третия мандат започват да се преплитат много интереси и започва политическа игра, която аз не харесвам", посочи още Габровски.

mediapool.bg