Кламер БГ - Новини: ГЕРБ обеща за внесе проектокабинет, но не казва с кой премиер

ГЕРБ обеща за внесе проектокабинет, но не казва с кой премиер

България

|
Пет, 02 Дек 2022г. 21:08ч.
ГЕРБ обеща за внесе проектокабинет, но не казва с кой премиер

ГЕРБ обеща за внесе проектокабинет, но не казва с кой премиер

Партия ГЕРБ, която в понеделник ще получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат, има намерение да внесе проектокабинет в Народното събрание, стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Томислав Дончев, който не изключи и правителство на малцинството.

"Кой ще е кандидатът за министър председател ще научите след три дни, а пълния състав на проектокабинета - след десет", каза той. Междувременно в кулоарите на парламента неофициално се заговори, че евентуални кандидати на ГЕРБ за премиер може да са Десислава Атанасова или Томислав Дончев.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че по-опитен човек от него няма и ръководи най-добре от всички, но от самото начало обеща да не се кандидатира за премиер.

Днес се навършват два месеца от парламентарните избори, които ГЕРБ спечели, но с крайно недостатъчен брой депутати, за да формира мнозинство. Първоначалният план на Бойко Борисов беше да води преговори с останалите партии чрез контактна група в лицето на Соломон Паси и Росен Плевнелиев. Замисълът му беше да привлече "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - две от партиите в предишното правителство, което свали от власт – в евроатлантическа и "анти-Путин" коалиция заедно с ДПС.

ПП, ДБ и БСП заявиха още от самото начало, че няма да участват в разговори за кабинет с участието на ГЕРБ и ДПС.

За разговори с Плевнелиев и Паси се озоваха само ГЕРБ, ДПС и "Български възход".

На 10 ноември Борисов каза, че е ясно, че ГЕРБ няма да успее да направи правителство със своя мандат и че било най-добре се състави такова с третия, който да отиде при "Български възход". Впоследствие Борисов допусна депутатите му да подкрепят правителство на малцинството, ако втората политическа сила ПП внесе такова.

Към момента не е известно какъв е най-актуалният план на Борисов, който внезапно секна почти всекидневните си брифиниги тип монолог от партийната централа.

В петък Томислав Дончев за пореден път отбеляза, че формациите, с които ГЕРБ имала идеологически сходства, отказва да водят разговори с нея. Става дума за ПП и ДБ, които следват последователно позицията си да не се коалират с ГЕРБ.

Така другият хипотетичен вариант да се намери мнозинство за кабинет с първия мандат е, той да бъде подкрепен от ДПС и БСП. Трите партии формираха неразбиваем парламентарен съюз, обединен около връщането на хартиената бюлетина. От другата страна на барикадата са ПП и ДБ. Пропастта между двата лагера вече е непреодолима.

Към момента БСП няма път обратно към бившия си коалиционен партньор ПП, след като твърдо отказа да оттегли законопроекта си за връщането на хартиената бюлетина.

При това положение БСП може да реши да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ, с което ще осигури търсеното парламентарно мнозинство, което ще стане още по-комфортно с участието на "Български възход", чийто лидер Стефан Янев от самото начало изрази готовност да участва във всякакви управленски конфигурации.

"Ще използваме следващата седмица или десет дни за всякакъв тип опити - разбира се, публични, регламентирани - да осигурим политическо бъдеще на един кабинет с първия мандат, което не изключва и формата кабинет на малцинството", каза Томислав Дончев.

Ако се стигне до консенсус, допълни той, това няма да е обичайната коалиция, която да подпише споразумение за управление.

Отказът от "обичайната коалиция" ще е политическата маскировка, която би дала възможност на партиите, подкрепящи правителството, да не се обвързват с подписи помежду си, в опит да избегнат обвинения за имиджово неудобни коалиции като тази ГЕРБ-ДПС или ГЕРБ-БСП.

Томислав Дончев уточни, че последният шанс за кабинет с първия мандат е някакъв формат на правителство на малцинството.

На въпрос дали това хипотетично правителство на малцинството ще включва само ГЕРБ, той отговори, че "всички разговори до момента с перспектива за постигане на някакво коалиционно споразумение са се оказали неуспешни и това дава отговор на въпроса."

"Това ще бъде наш кабинет. Такъв кабинет е труден, но възможен, а дали ще бъде за добро, е най-важният въпрос. Ние кабинет, който няма потенциал да свърши полезна работа, няма да предлагаме", увери Дончев.

Най-реалистичен е кабинет на коалиция "хартиена бюлетина"

Според ПП и ДБ най-реалистичният шанс за съставяне на кабинет е този на коалиция "хартиена бюлетина", но не с мандата на ГЕРБ, а на "Български възход".

"От ГЕРБ досега не намериха начин да отговорят на основната тема, която ние поставяме – състоянието на прокуратурата и върховенството на закона. Няма абсолютно никакви предпоставки за разговор за наша подкрепа за техен мандат", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в петък.

"Възможността за трети мандат на ГЕРБ с ДПС и БСП изглежда най-вероятна. Макар ГЕРБ да знаят, че който е влязъл в управление с ДПС... Сглобили са се. ГЕРБ имат решение да не подкрепят БСП, може би ще има някакъв преходник от сорта на "Български възход", коментира още Иванов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също смята, че вариант за коалиция с участието на ГЕРБ, ДПС и БСП е най-вероятен:

"Днес виждаме доста добра координация между ГЕРБ, ДПС и БСП, така че тройна коалиция, както ние я наричаме "хартиената коалиция" е съвсем възможна. Ако не си направят тройната коалиция, за която има сериозни наченки, другото ще бъде да отиваме на избори с тяхната хартиена бюлетина. В този момент не виждам други конфигурации освен хартиената коалиция, която се вижда в кулоарите на този парламент."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова повтори, че партията ѝ няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ. "Ако внесат състав на кабинет в пленарна зала, ще гласуваме "против", заяви тя.

Същевременно обаче Нинова отново изрази оптимизъм, че "можем да имаме правителство".

Тя за пореден път не отговори на въпросите дали БСП би подкрепила кабинет с третия мандат, ако той би бил подкрепен и от ГЕРБ.

Междувременно лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви готовност за всякакви преговори: "Ние сме готови за диалог по конкретни политики, ако бъдем поканени за такъв диалог. За какво сме готови в персонален план е рано да се говори. На всичко можем да станем свидетели, ако бъде договорено."

Янев каза още, че не иска да обвързва тематичните коалиции, които се формират, с основната задача на парламента да се формира правителство.

mediapool.bg