Кламер БГ - Новини: ГЕРБ иска поне шестима евродепутати, БСП - предсрочни избори, а ДПС - програмно управление

ГЕРБ иска поне шестима евродепутати, БСП - предсрочни избори, а ДПС - програмно управление

България

|
Пет, 11 Ян 2019г. 13:44ч.
ГЕРБ иска поне шестима евродепутати, БСП - предсрочни избори, а ДПС - програмно управление

С началото на новата парламентарна сесия лидерите на партиите в Народното събрание излязоха с обещания и призиви. И управляващи, и опозиция призоваха за промяна, но вижданията им за нея бяха различни. Всички обаче по един или друг начин обърнаха внимание на предстоящите тази година избори - за евродепутати и за кметове и общински съветници.

ГЕРБ с критики към президента и поглед към евровота и местните избори

От ГЕРБ си поставят задачата след евровота през май да имат поне толкова евродепутати, колкото в момента - шестима. Още в началото на годината от партията заговориха и за местния вот през есента. Щели да се стремят да имат повече кметове.

"Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5.5 млн. души. Искаме да погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот. Без колебание ще номинираме сегашните ни кметове, които са възприемани като успешни. Ще подкрепим хората, които доказано са допринесли за подобряване на средата на живот в своите населени места", каза председателят на парламентарната грипа на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.

За ГЕРБ обединението зад национални каузи било особено важно. ""Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон", обясни той и си пожела през новата година всички партии в парламента да имат повече "общи и спечелени каузи", а популизмът да бъде изместен от прагматизма.

"Неслучайно слоганът на българското европредседателство беше “Съединението прави силата”. Каузи не липсват и днес, когато в Брюксел протестират превозвачите от транспортните фирми, които имат принос към БВП на България", каза той.

Цветанов не пропусна да разкритикува новогодишната реч на президента. Според него докато Румен Радев е говорил за обединение всъщност е всявал разделение.

"Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други - като революционен патос в конгресна зала, а трети - като израз на лични политически амбиции. Европейски медии коментираха, че речта му е „свръхполитизирана” и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той успява единствено да провокира разделение и омраза", добави още Цветанов.

Нинова отново поиска предсрочни избори

Не два, а три вота тази година си пожела лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларацията за началото на новия политически сезон. "Опити за програмно правителство ще срещат нашия отпор. Този парламент е изчерпан. Уважаеми българи, знаем, че имате сили, надяваме се, че имате желание животът ви да се подобри към по-добро. Предсрочни парламентарни избори и каквото народът реши, ние ще го изпълним", каза Нинова.

Според Нинова управляващото мнозинство са част от статуквото в Европа и за да имат претенции да променят ЕС, първо трябва да променят себе си.

"Знаем, че правителството и мнозинството искат по всякакъв начин да изкарат мандата. И това е нормално, така е - взели сте избори и искате да управлявате докрай с всички средства, с раздаване на пари извън правила, с отмяна на машинно гласуване, с всички опити тези избори да бъдат опорочени. Знаем, че го искате", добави Нинова, а след задочно попита премиера Бойко Борисов дали смята, че може да продължи да управлява със 17 % доверие на българите към правителството.

По думите на Нинова само за 10 дни от началото на годината управляващите са показали нестабилност, несигурност, растяща бедност, погазване на държавността и правовата държава, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика, която доведе във вътрешната до хаос, а във външната - до два международни скандала.

БСП били готови и с конкретни действия, които да променят ситуацията в страната - настояват за оставка на целия енергиен регулатор, ако той не определи реални цените на ток, вода и парно, освен това от партията са готови да напуснат управителния съвет на сдружението на общините, ако продължава да се дават пари само на общини на ГЕРБ.

ДПС повториха тезата на Доган за програмно управление

В декларацията си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ повтори тезите на почетния председател на партията Ахмед Доган. Карадайъ обаче реши да използва по-заобиколни думи. Според него изминалата година може да се определи с думите "скандали и изгубено време".

"Със скандали започна годината и със скандали завърши. Политически – в малката и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, примери много. Управленски - в институциите и в правителството, между институциите. Морални – примерите отново са много. Нещо повече, със скандали започна и новата 2019 година", каза той и добави, че 2018 година е "изгубено политическо време за България".

Карадайъ отново повтори думите на Доган, че България има нужда от програма за ускорено, догонващо развитие спрямо средния стандарт на Европейския съюз." Ние трябва да имаме три пъти по-бърз растеж спрямо средноевропейското нарастване на брутния продукт на глава от населението", каза той.

Затова през 2019 година от ДПС щели да търсят диалог и консенсус за приоритетите и програмата за развитие. "И, разбира се, нов модел на управление", подчерта Карадайъ, препращайки към идеята на Доган за програмно парламентарно управление на страната.

Сидеров избра да говори като кандидат за евродепутат

Лидерът на парламентарната група на Обединените патриоти Волен Сидеров избра да говори за бъдещето на Европа и за предстоящия евровот. Той от месеци настоява пред останалите две партии в патриотичната коалиция да бъде водач на обща евролиста, но ВМРО и НФСБ са против тази идея.

"Дали България ще изпрати евродепутати, които да отстояват позиции, или такива, които се съгласяват с джендъри и шест пола? Да защитим правото си да бъдем в Европа. Аз ще работя за това. Сега е годината, в която ще се явим на изпит. Вземете се в ръце", каза той.

Според него предстои година на сблъсък на "глобализъм – антиглобализъм" и на "соросоизъм срещу здрави традиционни ценности".

“Годината, в която навлизаме ще бъде историческа за Европа – година на разместване на пластовете в Европа. Европа трябва да реши каква ще бъде - дали да бъде територия за незаконни емигранти, които да я прегазват", каза той.

Марешки остана недоволен - Нинова и Сидеров му откраднали думите

Последен на парламентарната трибуна излезе лидерът на Воля Веселин Марешки. Той остана недоволен, че Нинова и Сидеров са казали това, което той е имал намерение да каже.

"Направо нямам какво да кажа, защото преди мен, това което трябваше да кажа аз, го каза Корнелия Нинова от БСП, частично и Волен Сидеров. Имат ли право те, които са част от този преход да задават тези въпроси? Иначе те са правилни. Нали за това сме ние тук, ние да ги задаваме", каза той.

По традиция Марешки не пропусна да се заяде с "Обединените патриоти". Разкритикува лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, че след нападнатия военен във Войводиново, той обяви, че няма да допусне нападения над военнослужещи.

"Ние разбираме, че вече две години вие не разбирате, че сте управляващи", каза Марешки на депутатите от ОП.

Този път Марешки нападна не само Каракачанов, което прави често, но и Волен Сидеров, с когото имаха по-топли отношения. Поводът беше сближаването на Сидеров и евродепутата Николай Бареков.

"2019 година ще бъде знакова и за България и за Европа - ще се разбере дали ЕС ще се разпадне или ще продължи да съществува променен", каза още той.

mediapool.bg