Кламер БГ - Новини: ГЕРБ предлага децата престъпници да се наказват по-тежко, ако мислят като възрастни

ГЕРБ предлага децата престъпници да се наказват по-тежко, ако мислят като възрастни

България

|
Пон, 20 Ян 2020г. 18:14ч.
ГЕРБ предлага децата престъпници да се наказват по-тежко, ако мислят като възрастни

ГЕРБ ще предложи промени в Наказателния кодекс, с които на съда ще се даде възможност да наказва непълнолетните престъпници като възрастни, ако се установи, че са осъзнавали какво вършат. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев с Асен Руменов, бащата на убитата в с. Галиче Андреа. Момичето бе убито по особено жесток начин от 17-годишен младеж от същото село, който направи самопризнания.

Покрусеният от загубата баща е поискал от премиера да се премахне възможността непълнолетните да получават по-леки присъди. Борисов е възложил на депутатите от ГЕРБ да изготвят и внеса такива поправки. Новите текстове вероятно ще засегнат само престъпления като убийства и изнасилване, а за останалите ще се запази възможността за по-малка присъда. В момента НК предвижда максимум 12 години за непълнолетен. Критерият за по-тежка присъда ще е дали извършителите са осъзнавали какво правят.

"Ние ще се с обърнем към опита, за да създадем такъв текст съвместно с прокуратурата, който да казва, че ще се взема под внимание състоянието на този извършител – дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът. За непълнолетни, за умишлени престъпления против личността и да е водещо състоянието – щом разбира какво върши, щом е възрастен по своето израстване – всичко да приключи", обясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Според него това няма да затрудни съдебния процес и няма да се наложат допълнителни експертизи.

По сходен начин ГЕРБ действаха и при друго жестоко убийство на дете през миналата година в Сливен. Тогава бяха внесени промени за премахване на съкратеното следствие при убийства. С тях се премахва възможността извършител да признае вината си и да получи по-лека присъда.

Не е ясно как евентуалната нова разпоредба в НК би била приложена спрямо младежи като17-годишния извършител на убийството в Галиче, чийто профил бе описан от главния прокурор така: "(Това са) хора, които не са образовани и са социопати. Извършителят на убийството в Галиче има завършен само първи клас".

"Става дума за един много тежък инцидент - жестоко убийство на млад човек по подбуди, които са по-скоро присъщи на животни, а не на хора", добави тогава вътрешният министър Младен Маринов.

Главният прокурор предложи друг подход: да се "предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност" за гражданите.

mediapool.bg