Кламер БГ - Новини: Кирил Вълчев и Ивайло Данаилов са номинирани за шеф на БТА

Кирил Вълчев и Ивайло Данаилов са номинирани за шеф на БТА

България

|
Пет, 15 Ян 2021г. 17:52ч.
Кирил Вълчев и Ивайло Данаилов са номинирани за шеф на БТА

ГЕРБ издигна водещия на предаването "Седмицата" по радио "Дарик" Кирил Вълчев за директор на БТА. Той е юрист по образование. Сред депутатите, които са внесли кандидатурата му, са Вежди Рашидов, Тома Биков, Евгени Будинов, както и Калин Вельов.

По-рано тази седмица синдикатите в Българската телеграфна агенция (БТА) излязоха с позиция, с която подкрепиха кандидатурата на Вълчев.

"В писмо до председателя на Народното събрание, председателя на Комисията по културата и медиите и председателите на всички парламентарни групи синдикалните организации заявиха желанието си в рамките на тази процедура те да се обединят около името на Кирил Вълчев за нов генерален директор на БТА, като личност с безспорен професионален опит, запознат със спецификата на агенционната журналистика", пише в позицията.

Вълчев сега е адвокат на БТА, но в миналото е бил репортер в редакция "Информация за чужбина" на държавната информационна агенция.

По-късно в петък и БСП издигна кандидатурата на Ивайло Данаилов. Окончателното решение за това беше взето в последния момент, защото имало разколебаване след появата на името на Кирил Вълчев в публичното пространство. Данаилов се срещнал със социалистите в петък и в крайна сметка било решено да бъде издигнат за поста.

Данаилов е бил съветник на премиера Сергей Станишев в правителството на Тройната коалиция, отговаря за връзка с медиите, синдикатите и работодателите. Бил е и председател на Съвета на директорите на Мини "Марица-Изток" ЕАД.

Неофициално се завъртяло и името на Емил Спахийски, който в момента работи в "Труд". Кандидатурата му можело да бъде издигната от част от "Обединени патриоти". Самият Спахийски намекна, че смята да се включи в надпреварата за поста преди ден със статус във Фейсбук.

"Как приемате моята кандидатура за шеф на БТА?", написа той по-рано тази седмица. След позицията на синдикатите обаче решил да не участва.

Постът на генерален директор на БТА остана вакантен, след като през ноември миналата година внезапно почина досегашният шеф на агенцията Максим Минчев.

Шефът на БТА се избира от Народното събрание, а директорите на БНТ и БНР се избират от СЕМ след конкурс. Генералният директор на БТА се избира с мандат от 5 години.

mediapool.bg