Кламер БГ - Новини: ГЕРБ обещава двойно увеличение на учителските заплати

ГЕРБ обещава двойно увеличение на учителските заплати

България

|
Четв, 02 Фев 2017г. 13:57ч.
ГЕРБ обещава двойно увеличение на учителските заплати

Двойно увеличаване на учителските заплати, ръст на доходите и пенсиите, обещава ГЕРБ, ако спечели изборите. Това обяви бившият председател на парламента и член на Изпълнителната комисия на партията Цецка Цачева.

"Ние продължаваме, стъпвайки на постиженията ни до момента. За пръв път след кризата 3.6% ръст на икономиката - ние трябва да продължим в тази посока. Това, за да го направим, издигаме образованието в национален приоритет. Това е важно за бизнеса, за ръста на доходите", заяви Цачева пред бТВ.

"Това, което ще залегне в предизборната ни програма, е двойно увеличение на възнагражденията на учителите, както и специални програми за млади учители", посочи Цацева.

Тя съобщи, че анализите показват, че в следващите няколко години е възможен значителен ръст на доходите, включително минималната заплата, което ще доведе до по-големи приходи и в социалното осигуряване, а така ще растат и пенсиите.

В същата стилистика са и предизборните намерения на БСП, които станаха ясни преди два дни. Левицата също обещава повишаване на доходи и пенсии, безплатно здравеопазване и нова реформа в образованието.

Цачева обаче коментира, че ГЕРБ не е партия, която си е служила с неизпълними обещания и няма да го прави и в бъдеще. “За разлика от другите политически сили, които само назовават проблемите, за нас е важно да предложим мерките, средствата за преодоляването им“, каза Цачева.

Репликирана от водещия, че премиерът Бойко Борисов е бил против обявеното от образователния министър Меглена Кунева вдигане на учителските заплати през юни миналата година, Цачева коментира, че тогава думите на Борисов са били други и архивите ги помнят. Тя припомни, че Борисов е бил против обявяването на увеличението преди да са готови необходимите за това разчети.

“И тогава, когато имахме и видяхме какви са възможностите на държавата, когато от контрабанда, преодолени спекулационни сделки и така нататъка влязоха близо 3 милиарда лв. в хазната, тогава стана възможно 225 милиона лв. в повече да се дадат на учителите", посочи Цачева.

mediapool.bg