Кламер БГ - Новини: ГЕРБ обвини среди в БСП, че обслужват чужди интереси в Северна Македония

ГЕРБ обвини среди в БСП, че обслужват чужди интереси в Северна Македония

България

|
Четв, 10 Окт 2019г. 13:15ч.
ГЕРБ обвини среди в БСП, че обслужват чужди интереси в Северна Македония

Парламентът подкрепи почти категорично поставените от правителството условия на Северна Македония, въпреки че традиционно по темата се стигна до разправия.

Среди от БСП отчетоха провала на правителствената политика към Скопие и обявиха договора за добросъседство за неработещ. Управляващите от своя страна призоваха левицата "да обича повече България, отколкото другите родини".

В крайна сметка Народното събрание подкрепи със 129 гласа "за", четирима "против"/трима от БСП и един независим народен представител/ и един "въздържал се" позицията на правителството да подкрепи даването на дата за начало на преговорите с ЕС на Северна Македония и Албания, но да постави на Скопие конкретни условия в преговорния процес.

Основните български изисквания са свързани с изчистването на спорните исторически въпроси и прекратяването на езика на омразата към България.

Парламентът има изискване и към Албания да гарантира в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин.

Позицията бе приета от правителството едва няколко дни преди срещата на върха на ЕС, която се очаква да даде дата на Албания и Северна Македония. Обсъждането в пленарна зала мина в отсъствието на външната министърка Екатерина Захариева, която открива ново консулство в Барселона.

Представители на БСП бяха противници на подписването на Договора за добросъседство още преди повече от две години и го обявиха за пробив на македонизма. По този въпрос обаче има разделение в партията, което пролича и в днешния дебат.

Отдалечаването на Северна Македония от ЕС обслужва руските интереси и подобни позиции там се чуваха от близката до Русия опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

За да дадат допълнително основание на критиките на ГЕРБ в тази посока, депутати от БСП за пореден път поискаха парламентът да се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия.

"Доводите и мотивите, което сме записали, са икономически. Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат“, обясни Кутев.

Според БСП санкциите вече са доказали своята неефективност и за това левицата настоява българският законодателен орган да се обяви срещу тях. Това твърдение обаче е силно преувеличено, тъй като официалните статистически данни от години показват, че имат малък ефект за България.

ГЕРБ: Има геополитически прозорец да падната границите

"Позицията ни за Македония и Албания е написана със самочувствие , което трябва да ни говори, че демонстрираме национално достойнство", каза председателката на външната комисия Джема Грозданов (ГЕРБ).

Според нея е възможно двете държави Албания и Македония да се разглеждат в пакет, но и поотделно. По думите й шансовете за Северна Македония са по-големи.

Правителствената позиция обаче е двете страни да се движат към ЕС в пакет.

Според депутата Тома Биков (ГЕРБ) в момента има геополитически прозорец, от "който можем да се възползваме и да разрушим границата между България и Македония".

"Ще ви призова да обичате повече България, отколкото другите родини", обърна се Биков към депутата от БСП Валери Жаблянов, който бе основният критик на правителствената позиция и подписания преди повече от две години Договор за добросъседство между София и Скопие.

Той посочи, че съжалява, че негови колеги обслужват интересите на чужди държави.

По думите му Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония е само началото.

"Ако търсите краен резултат още при самото му подписване, бъркате. Такъв няма да видите, защото наслоенията са много големи и вероятно ще бъдат необходими десетилетия, за да можем да постигнем дори част от това, което искаме", каза Биков.

ВМРО: Има промяна в Северна Македония

Юлиан Ангелов от ВМРО коментира от своя страна, че договорът е показал резултати и има реална промяна в отношението на Северна Македония към българите.

Според него поставянето на конкретни и тежки условия в Договора за добросъседство можело да доведе до това Скопие в бъдеще да се откаже от него.

"Голяма част от хората без да се притесняват казват своя произход. Вие ли ще ми кажете, че договорът нямал ефект?".

Позицията на Ангелов пък влезе в дисонанс с първоначалното искане на ВМРО България дори да наложи вето на започването на преговори със Северна Македония.

ДПС подкрепи категорично декларацията. Йордан Цонев каза, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е от първостепенно значение за мира и стабилността на региона.

БСП иска оставката на Захариева

Депутатът от БСП Валери Жаблянов коментира, че днешната декларация показва провала на "позорния" договор за съседство, а документът е трябвало да бъде предшестван от оставката на външния министър Екатерина Захариева.

"Тази декларация е признание за гигантския провал на подписването на договора за приятелство и тя трябваше да бъде предшествана от оставката на външния министър Екатерина Захариева", каза социалистът.

В същото време колегата на Жаблянов Кристиан Вигенин посочи, че от левицата подкрепят текстовете на декларацията, но отчете като неуважение неприсъствието на външния министър Захариева в парламента по време на дебата.

mediapool.bg