Кламер БГ - Новини: ГЕРБ не се отказва, пак ще предлага наказания за невярна информация

ГЕРБ не се отказва, пак ще предлага наказания за невярна информация

България

|
Вт, 24 Март 2020г. 11:20ч.
ГЕРБ не се отказва, пак ще предлага наказания за невярна информация

ГЕРБ ще прецизира предложението си за наказания за разпространяване на невярна информация за заразна болест и ще ги внесе за ново обсъждане в Народното събрание. Това се разбра от думите на депутата от управляващата партия Десислава Атанасова.

"Ние го обсъждаме вече в нашата парламентарна група. Надявам се, че и колегите от БСП ще имат готовност с някакъв текст. Не беше прецизиран вчера, за да може законът да влезе в сила и да действат другите мерни, които предвижда той", каза тя пред бТВ.

Преди ден парламентът прие ветото на президента на част от закона за извънредното положение. Така отпадна искането на ГЕРБ за затвор за "невярна информация" за заразни болести и това на БСП за въвеждане на таван за цените на стоките и услугите.

Отхвърленият текст за невярната информация предвиждаше: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева".

Държавния глава върна тази разпоредба с мотива, че тя атакува последните остатъци от свободата на словото.

ГЕРБ обаче не се отказва и не смята, че текстът застрашава свободата на словото. "В никакъв случай и никой не забранява свободата на словото. Текстът касаеше единствено невярната информация по отношение на заразните болест", каза Атанасова във вторник.

От думите ѝ не се разбра как точно ще бъде прецизиран отхвърленият текст. Първоначално поправката предвиждаше наказанията да важат и след края на извънредното положение.

Междувременно Атанасова заговори и за дългосрочни законодателни мерки срещу фалшивите новини: "Може би за фалшивите новини на друг етап ще се наложи нормативно регулиране. Каза ли се преди време, че български деца ще се качват на влака от някакви чужди служби, каза ли се, че в Странджа ще се населват мигранти? Чували сте го, нали. Борисов бил спрял аналгин-хининa. Това се тиражира, а не е вярно".

Според нея „хората са в масова паника“, която се насажда от зловредни сайтове, които разпространяват фалшиви новини.

Атанасова спомена и внесеният от ВМРО противоречив законопроект на ВМРО за "борба с фалшивите новини". "Може би ще го разгледаме на един следващ етап, но мерки трябва да вземем", каза Атанасова.

mediapool.bg