Кламер БГ - Новини: ГЕРБ "напомни" на Манолова: Давността на аферата "Костинброд" не е изтекла

ГЕРБ "напомни" на Манолова: Давността на аферата "Костинброд" не е изтекла

България

|
Пон, 11 Ноем 2019г. 19:00ч.
ГЕРБ "напомни" на Манолова: Давността на аферата "Костинброд" не е изтекла

Управляващата партия ГЕРБ, която преди 4 години избра бившия депутат от БСП Мая Манолова за омбудсман, сега реши да я предупреди, че ако продължава с нападките си, може да има делото за "Костинбродската афера" от 2013 година.

От ГЕРБ дадоха пресконференция, малко след като Манолова внесе в Общинската избирателна комисия жалба за касиране на резултатите от местния вот в София. Искането ѝ бе придружено с "14 класьора доказателства".

"Няма да допуснем да бъдем обект на твърдения и внушения, които не отговарят на истината. Ако г-жа Манолова, която постоянно "сапунисва" и използва всякакви перилни препарати, за да лъска своя имидж и търси оправдания за загубата си на изборите, продължава в този план - не я очаква нищо добро в нейни бъдещ политически проекти", каза шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов и добави, че още не е изтекла давността за "Костинбродската афера". Така той намекна, че ако Манолова продължава, партията ще заведе иск.

Подобно "напомняне" към Манолова направи и премиерът Бойко Борисов миналата седмица. https://www.mediapool.bg/borisov-posochi-desnite-za-vrag-1-i-gi-obyavi-za-detsa-na-chervenata-nomenklatura-news299939.html Самият той и в понеделник се изказа по адрес на бившия омбудсман. Той обаче не напомни отново за "Костинбродската афера", а обяви, че "тогава искам касиране на президентските, но мандатът на Радев почти изтече".

Кой беше обвинен за аферата "Костинброд" и кой я разгласи в деня за размисъл

Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" бе главният секретар на първия кабинет "Борисов" Росен Желязков, който в момента е министър на транспорта. Той бе обвинен в длъжностно престъпление за това, че умишлено не е организирал контрола над отпечатването на бюлетините за тогавашния вот с цел да набави облага за печатницата "Мултипринт", изразяваща се в спестяването на редица организационни и производствени разходи.

В крайна сметка Желязков бе оправдан от съда, а прокуратурата дори не обжалва присъдата на втора инстанция като призна провала си. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов през последните години постоянно повтаря колко добре работи с прокуратурата и в частност с главния прокурор Сотир Цацаров.

Прокуратура заведе делото "Костинброд" с твърде неясна формулировка: "Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България". Това бе обяснението, която държавното обвинение даде при внасянето на делото в съда през 2013 г.

Още тогава изобщо не беше ясно как обвинителите възнамеряват да докажат престъплението, в което обвиниха Желязков. По производството липсваха данни за каквато и да е било облага за него или печатницата, притежавана от общински съветник на ГЕРБ в Костинброд.

Мая Манолова никога не е разгласявала публично в деня на размисъл своя сигнал за печатницата. Информацията бе огласена от тогавашния шеф на ТВ7 Николай Бареков, но ключова роля имаше съобщението на прокуратурата за акцията в печатницата.

Как ГЕРБ благослови Манолова за "омбудсман"

Бившият депутат от БСП, която бе сред най-гласовитите критици на управлението на ГЕРБ, бе избрана за омбудсман през 2015 г. с подкрепата именно на ГЕРБ, макар и формално предложена от левицата. Тогава от управляващата партия отричаха да е имало предварителна договорка за избирането ѝ.

След като Манолова обяви, че ще се кандидатира за кмет на София обаче Борисов призна друго - тя е станала омбудсман благодарение лично на него, тъй като ГЕРБ искали да ѝ отмъстят заради аферата "Костинброд", но той не разрешил. "Точно обратното. Казах - трябва ни такъв човек за омбудсман. И работихме прекрасно (с нея), като омбудсман на републиката" , разказа в началото на септември Борисов за избирането на Манолова за омбудсман.

Тогава премиерът дори обяви, че "надали някой да е помагал на Мая Манолова повече от мен".

"През целия ѝ мандат на омбудсман, въпреки съпротивата в ГЕРБ и парламента, Манолова поиска стотици милиони за хората с увреждания, които ѝ бяха дадени. Тя идваше често и много пъти при мен и министри", каза в началото на септември той.

mediapool.bg