Кламер БГ - Новини: ГЕРБ иска присъда за убийство да се намалява само с 1/5

ГЕРБ иска присъда за убийство да се намалява само с 1/5

България

|
Четв, 05 Септ 2019г. 13:37ч.
ГЕРБ иска присъда за убийство да се намалява само с 1/5

След БСП и "Обединени патриоти", и депутатите от ГЕРБ се захванаха със съкратеното съдебно производство при тежки престъпления като умишлено убийство. В момента законът дава възможност на подсъдимия да признае вина и да намали присъдата си с 1/3. ГЕРБ предлагат запазване на процедурата, но при определени престъпления наказанието да се намалява с до 1/5, а преценката дали това да се направи да е изцяло на съда. В момента разпоредбата на закона е императивна, т.е. съдът не може да откаже намаляване.

"Законопроектът цели да запази института на съкратеното съдебно следствие, но и да отговори на обществените очаквания за наказание при причиняване на смърт и тежка телесна повреда“, каза председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

Правосъдният министър Данаил Кирилов, който допреди няколко месеца заемаше поста на Александрова в парламента, очаквано подкрепи идеята на съпартийците си. От думите му се разбра, че е помагал за изработването на промените.

"Благодаря на колегите юристи народните представители от ПГ на ГЕРБ, с които обсъждахме възможните правни решения по този казус, който е предмет на дебат в общественото пространство (...) Законопроектът, който представиха колегите, е разработен от Съвета по законодателство в Министерство на правосъдието. Постарали сме се да предложим алтернативно решение на тези, които досега са внесени като законодателни предложения в два законопроекта“, каза той, но не обясни защо поправките се внасят от депутатите, а не от министерството.

Идеята на ГЕРБ е в тежки случаи, когато умишлено са нанесени тежка телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване да има възможност за съкратено производство, а облекчаването на размера и вида на наказанието да е с до 1/5 от предвиденото и по преценка на съда за всеки отделен случай.

Това е и разликата между поправките на управляващата партия и тези на БСП и ВМРО. Двете парии искат да няма възможност за бърза присъда при тежки престъпления. Социалистите дори предлагат поправките да важат със задна дата. А от ВМРО настояват да няма съкратено производство и при тежки престъпления, извършени в нетрезво състояние.

"В парламентарните дебати трите законопроекта ще бъдат обсъждани едновременно. Използвам случая да кажа, че ние не сме се бавили по този въпрос и по това решение. Даваме си сметка, че сериозното решение касае принципното и концептуално решение с наказателната политика“, каза Кирилов.

Масовият опит за премахване на съкратеното съдебно следствие в последните седмици се появи на фона на две изключително тежки престъпления – изнасилването и убийството на 7-годишно момиченце в сливенското село Сотиря и двойното убийство край Негован. И в двата случая заподозрените са направили самопризнания, т.е. може да се очаква, че вероятно ще поискат съкратена процедура. Дори и правилата да бъдат променени, те няма да засегнат тези дела. Те ще бъдат разглеждани по досегашния ред.

mediapool.bg