Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и патриотите "завзеха" и комисията по архитектура в Столичния общински съвет

ГЕРБ и патриотите "завзеха" и комисията по архитектура в Столичния общински съвет

България

|
Четв, 09 Септ 2021г. 17:56ч.
ГЕРБ и патриотите "завзеха" и комисията по архитектура в Столичния общински съвет

ГЕРБ и патриотите

Мнозинството в градския парламент на София - ГЕРБ и "Патриоти за София" завзеха единствената комисия, в която нямаха мнозинство - тази по архитектура и градоустройство. Това стана с процедурен трик, при който съставът на въпросната комисия бе увеличен от 15 на 17 човека, като новите общински съветници в крайна сметка се оказаха от ГЕРБ и Атака. Това са съответно Ирина Йорданова от ГЕРБ и заелият мястото на Волен Сидеров в СОС - Румен Русев. Заради скандалното решение ДБ, БСП и Борис Бонев от "Спаси София" напуснаха заседанието на СОС, а спорното решение бе и последна точка от дневния му ред.

Самият Русев днес положи клетва като общински съветник и се очакваше да заеме място в комисията по околна среда. Той обаче излезе с твърдение, че компетенциите и квалификациите му са за комисията по архитектура. ГЕРБ се възползваха от ситуацията и предложиха състава на комисията да се увеличи на 17 човека, като добовиха и свой представител. Така управляващото мнозинство придоби 9 гласа, а опицията 8. Преди това решение опозицията имаше 8 представители в комисията, а ГЕРБ-СДС и Патриоти за София 7.

"Днес коалицията ГЕРБ-Националисти нагло и изцяло завзе общинския съвет на София. Единствената комисия, в която управляващите нямаха мнозинство, тази по архитектура и градоустройство, е с променен състав и баланс. Вместо досегашният превес на опозицията, като гарант че криминални проекти за презастрояване на София няма да бъдат одобрявани, ГЕРБ превземат и тази последна комисия и погазват интересите на софиянци и основните принципи на демокрацията", алармира във фейсбук незавимисият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София".

"Очевидно е, че ОПГ-то ще опита да направи всичко възможно до края на мандата да заграби максимално, усещайки своя край. Новата конфигурация в комисията вече ще допусне лобисткия проект за метро до ИКЕА и мола на Околовръстното, ще допусне огромните жилищни комплекси до гробищата в Бакърена фабрика, ще допуска подробни устройствени планове с максимално застрояване и нула обществена инфраструктура, за да създаде нови и нови проблеми и да превърне окончателно кварталите на София в бетонни гета", написа още Бонев.

mediapool.bg