Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ДПС прокараха цензурата за банките

ГЕРБ и ДПС прокараха цензурата за банките

България

|
Ср, 16 Юли 2014г. 12:32ч.
ГЕРБ и ДПС прокараха цензурата за банките

С гласовете на ГЕРБ и ДПС Народното събрание прие в сряда на първо четене предложението на БНБ за промени в Наказателния кодекс, предвиждащи разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между 2 и 5 години.

Предложението на БНБ, бе внесено от Йордан Цонев (ДПС), като срещу него гласуваха петима депутати, а 48 души от Коалиция за Българи се въздържаха.

Промените бяха определени от експерти и издатели като "абсолютна цензура".

Според Янаки Стоилов от БСП предложението, свързано с банковата система е не добре обмислено и преди второ четене трябва да се прецизира.

Стоилов посочи, че текстът трябва да изисква пряк умисъл - нанасяне на щети или набавяне на облага. А също да е изрично отбелязано, че разпространяваните сведения са слухове за финансовото състояние на банките, поясни той и допълни, че в текста трябва да е отбелязано също така, че вследствие на тези слухове са настъпили вредни последици.

Според Екатерина Заякова от БСП в случая се иска да се пристъпи веднага към промяна на Наказателния кодекс въз основа на един прецедент.

"Излагайки пред нас вашето становище, цитирате само и единствено този случай с КТБ, което е прецедент. Смятам, че тази промяна е преждевременна, тъй като законодателството се променя, дописва тогава, когато са установени трайни изменения в обществените отношения, които следва да бъдат нормативно уредени", каза Заякова.

Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че целта на законодателната промяна е защитата на доверието в банковата система.

Йордан Цонев от своя страна обясни, че е внесъл текста, предложен от ръководството на БНБ, със съзнанието, че не е най-точният, но ще предизвика дискусия.

Той каза, че юристите вече работят и на второ четене ще има текст, който е приемлив и няма да засяга свободата на словото и на критиката. Доверието в банката се гради от нейния мениджмънт, но ние трябва да я защитим от злоумишлени атаки, поясни той.

"Банковите системи и банковите регулатори по света и в Европа след кризата от 2007/2008 година извършват симулирани стрес тестове на всяка банка. Въпросната банка, нека я кажем, защото това вече е публичен факт - ПИБ, забележете, издържа стрес тест в реални условия, не симулиран. Да, ние я подкрепихме, но тя не използва нито лев от този инструмент, справи се с реална криминална атака в много тежка ситуация. Тя се справи със собствените си ресурси. Представяте ли си каква ликвидност, каква капиталова адекватност и какви показатели има тази банка, за да издържи реален стрес тест! Но какво щеше да стане, ако ние като държава не бяхме подкрепили с ликвидност? Тя щеше да е затворила в понеделник, уважаеми колеги, и в момента щеше да е в процедура по ликвидация", коментира Цонев.

mediapool.bg