Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и БСП в спор близо ли е Борисов до народа и ходи ли на парламентарен контрол

ГЕРБ и БСП в спор близо ли е Борисов до народа и ходи ли на парламентарен контрол

България

|
Ср, 02 Окт 2019г. 11:20ч.
ГЕРБ и БСП в спор близо ли е Борисов до народа и ходи ли на парламентарен контрол

Мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде задължен да се явява поне веднъж месечно в парламента, за да отчита работата на правителството и изпълнението на неговите приоритети.

Спорът между управляващи и опозиция по темата продължи около час и половина, но очаквано искането бе отхвърлено с

68 гласа "за", 85 "против" и 11 "въздържали се".

Идеята на социалистите бе да бъде възстановен т.нар. блиц-контрол, който съществуваше в предходното и по-предходното Народно събрание. Тогава всяка първа сряда на месеца премиерът и заместниците му се явяваха в парламента, за да отговарят на актуални въпроси на депутати от всички парламентарни групи. Тази процедура обаче отпадна при създаването на правилника на сегашното Народно събрание.

Така присъствието на премиера в Народното събрание намаля драстично. Причината - председателят на парламента Цвета Караянчева отхвърля повечето въпроси с обяснението, че не са от компетенциите на премиера и те биват прехвърляни към министър или отхвърляни.

За последно премиерът се яви на парламентарен контрол преди две седмици, а преди това - в края на 2018 година. През миналата година Борисов е ходил само три пъти в Народното събрание в рамките на парламентарния контрол. Писмено е отговорил на други три въпроса. За 2017 година се е явил само два пъти на контрол.

Отделно от това, от създаването на сегашния парламент е бил още четири пъти в Народното събрание. Веднъж за изслушване и три пъти за питания.

"Има ли друг премиер, който да е по-близо до народа"

Преди гласуването председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че целта на БСП била да вдигне рейтинга на парламента, като използва премиера. Не стана ясно обаче защо опозиционната формация би искала да повишава рейтинга на Народното събрание, което се ръководи от ГЕРБ.

"Има ли друг премиер, освен Бойко Борисов, който да е по-близо до народа, да бъде по-достъпен и да чува това, което очакват хората от това управление", каза тя.

"Аз получих и друго прозрение днес – най-сетне разбрах какво ви е отнела демокрацията. Отнела ви е блиц-контрола", допълни Дариткова.

В отговор Антон Кутев от БСП обяви, че темата не е колко е близо премиерът до народа и подчерта, че разходките му из страната са режисирани репортажи.

"Борисов има алергия от парламента"

По време на дебата се стигна до обичайните тези. От ГЕРБ припомниха за правителството на Пламен Орешарски, когато имало блиц-контрол, но той не се явявал и вместо това пращал заместници да отговарят на "неудобните въпроси".

Социалистите пък подчертаха, че премиерът не се явява в парламента и това е недопустимо. Таско Ерменков обяви, че БСП иска да възтържествува парламентаризма. Идеята на блиц-контрола не била да ги ощастливява Борисов. ”Премиерът изпитвал алергия да влиза в сградата на парламента”, каза той.

Той настоя Борисов да ходи в парламента и да отговаря на неудобни въпроси, а не да отговаря "на въпросите на платени журналисти”.

"Ще идва, ако го питате както трябва"

Според ГЕРБ пък не пречело премиерът да идва, ако обаче му се задават въпроси, отговарящи на изискванията. Красимир Ципов от попита социалистите да задавате въпроси, които "да съответстват на изискванията на правилника и тогава да дойде премиера Борисов да отговори".

"От началото на мандата на това Народно събрание към министър-председателя Борисов ас били заседание 11 питания и 26 въпроса. Какъв е проблемът обаче? Половината от тях са в несъответствие с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Защо, колко от вас, които сте задавали тези въпроси са прочели какво пише в правилника. Тези въпроси трябва да са от актуален характер и да засягат политиките на правителството. Отговорете от тази трибуна колко от тези въпроси са били свързани с политиките на правителството. Защо са били върнати, прочели ли сте мотивите?", каза той.

Според него социалистите са нямали аргументи за искането.

"Парламентът да не е постоянно действащ орган"

Бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков пък стигна и по-далеч – личното му мнение било, че парламентът трябва да заседава по унгарски модел и да не е постоянно действащ орган.

“Трябва да възприемем унгарския модел след 2012 г. и да заседаваме на сесии. Това е моето мнение. Не ангажирам групата на ГЕРБ с него. Не трябва парламента да е постоянно действащ орган и постоянно да се изменят закони”, каза Марков.

Той не пропусна да нападне социалистите заради това, че в началото на годината напуснаха парламента за три месеца.

mediapool.bg