Кламер БГ - Новини: ГЕРБ запазва превес в общинските съвети на големите градове

ГЕРБ запазва превес в общинските съвети на големите градове

България

|
Пон, 28 Окт 2019г. 00:48ч.
ГЕРБ запазва превес в общинските съвети на големите градове

Управляващата партия ГЕРБ запазва доминацията си и в общинските съвети на големите градове, БСП остава втора политическа сила, "Демократична България" има пробиви в София, Плевен, Варна и Русе, а ДПС разширява присъствието си в Северозападна България, според предварителни данни от екзит пол на различни агенции. Те също така отчитат залез на патриотичния вот. В изборната нощ премиерът и лидер на ГЕРБ отчете "безапелационна победа" срещу БСП, а самата БСП – че се завръща в местната власт след тоталния си провал на предходните местни избори.

Цялата картина ще се проясни след окончателното преброяване на бюлетините, но отсега е ясно, че социалистите не успяват да осъществят сериозен пробив в национален мащаб.

Интересна е ситуацията в София, където БСП може и да отстъпи второто място на "Демократична България", тъй като според предварителните данни резултатите за общинските им листи са много близки – малко над 19%.

ГЕРБ ще има най-много общински съветници в София, но партията губи около 100 хиляди гласа в сравнение с 2015 г.. Тогава партийната й листа спечели близо 43% в София, а сега коалицията ГЕРБ-СДС получава около 34%, според "Алфа рисърч".

Любопитно е, че на четвърто място се нарежда общинската листа на независимия кандидат-кмет Борис Бонев (около 10 на сто), но тъй като в тази листа е само той, процентите й ще се разпределят между останалите партии и коалиции в Столичния общински съвет и вероятно ГЕРБ ще получи най-големия дял. Това пък ще даде възможност на ВМРО (с около 5%) да стане четвърта политическа сила в София. "Атака" ще има 2.5 процента, а "Глас Народен" също отново ще вкара свой общински съветник.

Броят на политическите сили в Столичния общински съвет ще се свие от сегашните девет на 7-8.

В Пловдив ГЕРБ ще е първа политическа сила с 29 на сто от местата в общинския съвет, следвани от "Съюз за Пловдив", чийто представител Дани Каназирева отива на балотаж, с 19.2 процента. Формацията се счита за алтерего на ГЕРБ и очакванията са управляващите да имат комфорт в общинския съвет. БСП са трети с 11 на сто, коалицията НФСБ/ ВМРО взема 10.3 процента, а "Кауза Пловдив" печели 8.2 на сто от местния парламент.

В Бургас ГЕРБ ще имат категорично мнозинство с малко над 49%, 12% са за БСП, ДБГ печели почти 7%, следвани от партиите СЕК (Средна европейска класа)

и "Възраждане".

Във Варна ГЕРБ води убедително в общинския съвет с 38.9 на сто, БСП е втора политическа сила с 15.8%, следвана от партия "Възраждане" с 11 на сто и "Демократична България" със 7.5 процента. ВМРО взема 4.5 процента.

В Русе кандидатът на БСП Пенчо Милков води в битката за кмет пред Диана Иванова от ГЕРБ, но при листата превес имат управляващите от ГЕРБ и се очертава интересен сблъсък. ГЕРБ води с 29.4% от местата в местния парламент, втора е БСП - 25.1%, ВМРО/НФСБ - 14.8%, СДС и ДБГ следват с 8.5 на сто, а "Демократична България" - 6.6%. ДПС също ще има свои представители в местната власт на Русе.

В Плевен общинската листа на ГЕРБ има 24.3%, следва БСП - 19.5%, "Демократична България" ще е трета политическа сила в града с 15.9 на сто, след тях са ВМРО с 10.1% и БДЦ с 6.6 процента.

В Хасково първа политическа сила е ГЕРБ с 38.7%, следвани от БСП – 20.2%; ДПС - 12.3%. Коалиция "Заедно за промяна" има 8.5 процента., "Демократична България"- 6.6 на сто от местата в съвета, а ССД – 4.1%

Напълно очаквано и както досега ДПС печели мнозинството в общинския съвет в Кърджали с около 49 на сто, ГЕРБ получава подкрепата за 26% от местния парламент, БСП – 13.4 процента, а ДОСТ е с около 3 на сто от местата.

При листите във Велико Търново ГЕРБ има 28 на сто, БСП – 12.6, ВМРО – 7.6, коалиция ЕНП – 5.3, ДБ – 4.4, партия МИР – 4.2, НФСБ – 2.6, ДПС – 2.

mediapool.bg