Кламер БГ - Новини: "Демократична България" разби монопола на ГЕРБ в софийските райони

"Демократична България" разби монопола на ГЕРБ в софийските райони

България

|
Пон, 04 Ноем 2019г. 16:47ч.
"Демократична България" разби монопола на ГЕРБ в софийските райони

"Демократична България" успя да разбие монопола на управляващата партия ГЕРБ в районите в София. Кандидате на формацията спечелиха балотажите в 8 от 24-те района на столицата. ГЕРБ загуби и още три района, където победители са двама кандидати подкрепени или излъчени от БСП, както и един изцяло независим.

Така след втория тур ГЕРБ и СДС ще управляват 13 района (за 1 от районите кметът е независим, но подкрепен от ГЕРБ, а в друг е от СДС) при 19 в момента, а останалите 11 ще се ръководят от хора извън управляващата партия. БСП успя да пробие със свой кандидат в район "Изгрев", където се намират имотите, дали повод за скандала "Апартаментгейт". В "Младост" пък печели независимият Стефан Стефанов, който обаче беше подкрепен от левицата и от кандидата за кмет на София Мая Манолова.

Единственият районен кмет, избран като изцяло независим, е на район Панчарево - Николай Гюров.

Това показват официалните данни на ЦИК при 100% обработени протоколи от гласуването.

До момента партията на Бойко Борисов нямаше кметове в Кремиковци (управляваше се от независим кандидат), "Средец" (кметът беше от ДСБ), "Витоша" (от СДС), "Оборище" ("Реформаторски блок") и "Младост" (последно се управляваше от и.д. кмет). Кметът на "Красно село" пък беше избран от "Реформаторския блок", но мина в редиците на ГЕРБ.

Къде губи ГЕРБ

Обединението "Демократична България" (ДБ) печели изцяло централните части на София и други пет района. В "Лозенец"

Константин Павлов - Комитата (ДБ) печели с 56.85% срещу досегашния кмет Любомир Дреков (ГЕРБ) с 34.6%. В района през последния мандат имаше доста проблеми основно с презастрояването и липсата на публична инфраструктура като детски градини, детски площадки, училища. Там се намира и сградата "Златен век" на строителната компания "Артекс", срещу която се обяви и досегашният кмет на района Дреков.

В "Триадица" печели Димитър Божилов (ДБ) е с 54.1%, а досегашният кмет Николай Терзиев (ГЕРБ) остава втори с 35.4%. В района също имаше проблеми с презастрояването и разрешения за изграждане на високи сгради, които предизвикаха протести.

В "Средец" бившият икономически министър и общински съветник Трайчо Трайков (ДБ) взима 54.21, а Любомир Ковачев (ГЕРБ) – 34.57%. В този район традиционно печелят представители на десницата. В последните 4 години той се управляваше от Мария Ачкова от ДСБ, която обаче не се кандидатира за нов мандат.

В "Оборище" Николай Александров (ДБ) е с 50.92%, а Петър Митев (ГЕРБ) с 39.17%. До момента районът се управляваше от Васил Цолов, който на предишните избори се яви от "Реформаторския блок", а сега се кандидатира като независим, но не стигна до балотаж. През последните месеци в "Оборище" избухна скандал с пристрояването на обществена тоалетна в парка "Заимов". В този район се намират и горелите Царски конюшни.

В "Овча купел" бившият омбудсман на Столичната община Ангел Стефанов (ДБ) печели внушителните 55.62%, а Христина Семерджиева (ГЕРБ) – 36.65%. Това е един от районите, в който в последните месеци избухваха периодични протести срещу презастрояването.

Жителите на "Красно село" също избират нов кмет. Росина Станиславова (ДБ), която се бореше срещу застрояването на зелените площи в кв. "Хиподрума", печели 50.34%, а

досегашният кмет Христо Апостолов (ГЕРБ, СДС) печели 39.33%.

Район "Слатина", където ромският вот имаше сериозно влияние на първи тур, сега се печели от "Демократична България". Георги Илиев (ДБ) успява да обърне резултата в своя полза с 51.62%, а Наталия Стоянова (ГЕРБ) остава с 40.13%.

В район "Студентски" Петко Горанов (ДБ) е с 50.77%, а дългогодишният кмет Димитър Дилчев (ГЕРБ) има 40.24.

В богатия район "Изгрев", който стана лобно място за позицията на Цветан Цветанов в ГЕРБ, печели Делян Георгиев (БСП) с 51.32, а Цветомир Жеков (ГЕРБ) има 39.76. В района освен привлекателния кв. "Изток", в който усилено се строи, е и друг привлекателен за инвеститорите в строителство квартал - "Дианабад". Разрешенията за строежи в тези райони също бяха причина за недоволството на живеещите около новите сгради граждани. Избухна и скандал със замяна на общински имот в "Дианабад", отреден за детска градина, с частен в кв. "Изток", притежаван от Петьо П. Блъсков, издател на в. "Труд" и син на главния му редактор Петьо Блъсков.

ГЕРБ не успя да спечели за пореден път и в район "Младост". Там най-голяма подкрепа събра арх. Стефан Стефанов - 55.55%. До момента той беше главен архитект на района от екипа на бившата кметица Десислава Иванчева. Стефанов се яви като независим кандидат, но беше подкрепен от БСП, както и от Мая Манолова. На балотажа той спечели срещу Мария Илиева (ГЕРБ), която получи 38.67%. На предишните избори кварталът избра Десислава Иванчева, чиито основен конкурент отново бе Илиева. Иванчева бе свалена от поста заради делото за корупция.

В Панчарево печели бившият кадър на ГЕРБ Николай Гюров (сега независим). До момента той беше кмет на село Бистрица. На балотажа за районен кмет Гюров получи 62.57% от гласовете срещу 33.18 на сто за досегашния кмет Димитър Сичанов (ГЕРБ).

Къде печели ГЕРБ

ГЕРБ отново печели кметския пост в София с Йорданка Фандъкова и 13 от районите на града. На първи тур бе решена само битката за град Банкя, която бе спечелена от Рангел Марков от ГЕРБ, както и тази за Кремиковци, където победи независимата Лилия Донкова, която обаче беше подкрепена от ГЕРБ. Сега общо 11 от балотажите се печелят от кандидатите на управляващата партия и нейния партньор СДС. Победителите са основно досегашните кметове на районите.

В "Искър" Ивайло Цеков (ГЕРБ) взема 46.13%, а Борис Цветков (БСП) – 45.56%. Разликата между тях е едва 114 гласа.

В "Подуяне" досегашният кмет Ева Митова (ГЕРБ) получава 53.07% от гласовете, а Веселин Жечев (БСП) - 37.82%.

В "Нови Искър" Даниела Райчева (ГЕРБ) има 55.97%, а Владислав Владимиров (ДБГ) – 39.6%. Райчева и до момента управляваше района.

Във "Витоша" Теодор Петков (от СДС, но обща кандидатура с ГЕРБ) печели 50.47% срещу Христо Вълчанов (ДБ) с 40.84%. Петков също получава пореден мандат.

В "Люлин" досегашния кмет Милко Младенов (ГЕРБ) има 49.51%, а Мая Александрова (БСП) – 43.73.

В "Сердика" дългогодишният кмет Тодор Кръстев (ГЕРБ) е с 53.24, а Янко Янков (БСП) с 36.6.

Във "Възраждане" също побеждава досегашният кмет - Савина Савова (ГЕРБ) печели 46.81% срещу Васил Кънев (ДБ) с 43.6.

В "Красна поляна" Иван Чакъров (ГЕРБ) има 47.74% и печели нов мандат срещу Георги Миланов (независим) с 44.23% подкрепа.

В "Надежда" досегашния кмет Димитър Димов (ГЕРБ) взема 51.63%, а Стоян Цветков (БСП) – 39.09.

В "Илинден" Иван Божилов (ГЕРБ) има 50.22%, а Георги Томов (БСП) – 41.36.

Във "Връбница" Младен Младенов (ГЕРБ) е с 48.42, Владимир Петров (БСП) с 42.78.

Във Варна и Пловдив ГЕРБ доминира и районите

В другите два града, в които се избират районни кметове, тези постове са изцяло в ръцете на ГЕРБ, които спечелиха и изборите за кмет на община.

В Пловдив още на първи тур кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Костадин Димитров спечели нов мандат начело на "Тракия". За останалите райони имаше балотаж. След него победители са номинираните от ГЕРБ - Стоян Алексиев за "Северен", Димитър Колев за "Западен", Георги Стаменов за "Централен", Иван Стоянов за "Източен" и Костадин Язов за "Южен".

Във Варна на първи тур беше избран само кметът на район "Владислав Варненчик" - Николай Костадинов от ГЕРБ. На балотажа номинираните от управляващата партия хора спечелиха и в останалите 4 района на общината. Кмет на "Приморски" за следващите 4 години ще е Петя Проданова, в "Младост" печели Христо Христов, в "Одесос" Георги Недев, а в "Аспарухово" Ивайло Маринов.

mediapool.bg