Кламер БГ - Новини: ГЕРБ: Режимът за разходки на кучетата дори се облекчава

ГЕРБ: Режимът за разходки на кучетата дори се облекчава

България

|
Пет, 05 Юли 2019г. 14:52ч.
ГЕРБ: Режимът за разходки на кучетата дори се облекчава

Представители на ГЕРБ упрекнаха обществеността в неразбиране на приетите преди дни на първо четене поправки в режима за разходки на кучетата и заявиха, че той не само не става по-рестриктивен, а дори се облекчава за "джобните" кучета. Промените са основно в размера на глобите, заявиха на брифинг в парламента депутатите Мария Белова, която е председател на земеделската комисия, и Маноил Манев.

Гласуваните глоби от 300 лв. при извеждане на кучета над 5 кг без повод, 500 лв. за разходка на животното на детска площадка, детска градина и училище и 1000 лв. - за "агресивно" куче без намордник, предизвикаха недоволство, остри коментари и шеги сред хората.

От ГЕРБ обаче сегашният режим е по-рестриктивен, макар и с по-ниски санкции за неизпълнение и били спекулации коментарите за промените.

"Сега действащият Закон за ветеринарномедицинската дейност има изрична разпоредба, в която се забранява свободното пускане на кучета, домашни любимци без повод, а за агресивните кучета без намордник“, поясни Белова.

Тъй като се вдигат сериозно глобите за неспазване на изискванията, се решило да се даде възможност на "онези кученца, които хората си носят по джобовете под 5 кг, да не бъдат глобявани", по думите на Маноил Манов.

Намордник и килограми, нямат нищо общо, намордникът е свързан единствено с агресията на кучето, каза той. Преценката дали кучето е агресивно е на собственика и наказанието, което той ще понесе, ако не е преценил правилно, пак е за негова сметка, допълни Манов и каза, че няма как законодателят да записва по породи кои са агресивни кучета.

Понятието "агресивни" е дефинирано в закона за ветеринарномедицинската дейност в преходните разпоредби, допълни Белова.

В него е записано, че "агресивни кучета" са кучета, които проявяват спонтанна неадекватна реакция, насочена срещу хора или животни, която в зависимост от силата и нейното естество би могла да доведе до нараняване или причиняване на смърт".

"Административно-наказателната процедура е процес. Пише се акт за установяване на нарушението. Като има спор дали е пет килограма или не и след това представяйки паспорта на кучетата, което умолявам собствениците да записват колко килограма е, и там пише, че не е и темата приключва. Няма акт, няма наказание“, коментира Манов подигравките дали инспекторите ще ходят с кантари да теглят животните.

"Обществото трябва да знае и конкретно собствениците на кучетата, че предложените промени и самите вносители много коректно поискаха максимален срок за удължаване между първо и второ четене, за да чуем всички гледни точки“, заяви Белова, според която има крайно неразбиране към предложените текстове.

До 31 юли се приемат предложения за поправки, след което ще се обсъдят и мненията на организации за защита на животните и общините, които имат свои възражения срещу формулировките на текстовете и предлагат допълнителни решения на проблемите със зачестилите ухапвания от кучета.

Последният трагичен инцидент е от преди месец, когато пуснати на свобода без надзор две кучета от породата кане корсо разкъсаха 39-годишен мъж в село Владо Тричков край Своге.

mediapool.bg