Кламер БГ - Новини: ГЕРБ: Правителство без първия обикновено свършва зле

ГЕРБ: Правителство без първия обикновено свършва зле

България

|
Пон, 12 Апр 2021г. 15:40ч.
ГЕРБ: Правителство без първия обикновено свършва зле

ГЕРБ ще предложи правителство въпреки малките шансове то да бъде подкрепено, съобщи в понеделник вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в централата на партията. Той отказа да посочи кого ще номинират за министър-председател, след като по-рано ГЕРБ заявиха, че това няма да е неизменният Бойко Борисов.

"Промени ще има. В предложението за кабинет ще има и промяна, и приемственост", бе единственото, което каза Томислав Дончев в отговор на репортерски въпроси. От думите му се разбра, че ще предложат и председател на парламента, но отново не каза името му.

Както е известно, останалите партии в 45-ото Народно събрание вече заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. Освен "Има такъв народ" на Слави Трифонов, "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и БСП, дори ДПС изненада с намерението си да не подкрепя правителство на ГЕРБ.

Томислав Дончев повтори предупрежденията на Борисов, че опитите да бъде заобиколена първата политическа сила не свършват добре. "Обичайно опитите да бъде заобиколен първият и да бъде сглобена конструкция от всички останали, завършват зле", каза той.

"Брифингът трябваше да се води от г-н Борисов, но той е в серия от разговори с наши международни партньори", уточни Дончев.

Той благодари на българските граждани, гласували на изборите на 4 април и обяви, че демокрацията е жива, а хората имат политическо представителство.

"Благодаря на хората, които за сетен път ни дадоха подкрепа. За нас това е дълг и отговорност...През последната седмица разбрахме, че всички са победители. Коментират края на епохи, началото на други. Но победителят е винаги този, който е първи. Така е дори във всички спортове. Победителят е един - ние", заяви Томислав Дончев.

"Свърши времето на големите приказки. Трябва да се взимат решения. С цялата ни отговорност ние сме взели решения и ще следваме конституционната процедура", добави Дончев.

"Притеснява ме, че сведохме политиката до песни, танци и надвикване, а тя е в мъжеството и експертизата да взимаш решения", продължи той.

"Опитът ГЕРБ да бъде заобикалян при съставянето на правителство може да доведе страната до криза", предупреди и Даниел Митов, който вече е член на ГЕРБ.

Той отхвърли предположения в медиите, че ще бъде номиниран за премиер в опит на ГЕРБ да придаде експертен и десен имидж на проекто-правителството си, като се има предвид, че Митов бе член на ДСБ, после отиде в ДБГ на Меглена Кунева и стана външен министър в кабинета "Борисов 2" от квотата на Реформаторския блок.

"Моето лично мнение е, че лидерът на спечелилата партия трябва да е кандидат за поста. Не са водени с мен такива разговори", каза той.

Подчерта, че ГЕРБ е спечелила изборите с огромна преднина пред "Има такъв народ". "ГЕРБ не може да бъде заобикалян в парламента. Повече от 1/4 от българските избиратели, отишли до урните, дадоха вота си за ГЕРБ", каза Дончев. Добави, че най-важно е България да има стабилно правителство.

"Аз мога да приема за легитимна политическа цел на някой да демонтира, изчисти, измете колегата Ангелов, мен, г-н Митов, но не мога да приема нечия страст да бъдат изгонени и изметени 840 000 българи. Това не може да бъде политическа цел и ще се боря срещу това. Не като урок по демокрация, а като опит от миналото, обичайно опитите да бъде заобиколен първият и да бъде сглобена конструкция от всички останали, завършват зле. Моля да не го отчетете като страст към власт. Властта тежи много, казвам го от опит. Ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака. Това, че си против някой, не е кауза, а липса на такава", каза още Дончев.

Очаквано, и здравният министър Костадин Ангелов, който е депутат от ГЕРБ, отправи предупреждение за короанвируса и колко трудна за управление е ситуацията:

"По отношение на мерките – справяме се и с третата вълна, очевидно за всички процентите спадат. В съседни наши държави с много по-строги мерки липсва резултат. Справихме се с втората вълна, справихме се и с първата (...) Пандемията още е тук и за да управляваш България в следващите месеци ти трябва ясно да управляваш пандемията с ясни решения, с ясни планове. Не от телевизора, не с послания, а в болниците, в линейките в РЗИ-тата. Знам, че ще е много трудно, защото има хора, които не вярват в пандемията и обясняваха как няма пандемия, няма такъв вирус. Това е следващите месеци и то изисква бързи решения".

"Няма уплах от служебен кабинет"

Дончев изрази надежда всички народни представители да бъдат на ниво и да решат по правилен начин "сложната задача" с бъдещото управление на страната.

На въпрос дали е добре да има скорошни нови избори, той отговори: "Мисля, че с демокрацията не можем да бъдем предозирани. Колкото пъти трябва да има избори – толкова. Няма как един политик да се притеснява да се яви на проверка. Друг въпрос е как се отразяват на дългосрочните цели на страната серия от краткосрочни правителства. Не мисля, че се отразяват добре. В крайна сметка обаче, ако суверенът е решил, че вотът му трябва да бъде зачетен още веднъж – това ще се случи. Нямам уплах от служебен кабинет".

Дончев призна, че в ГЕРБ предстоят промени "и то не фасадни промени, а смели промени". Това стана в отговор а въпрос дали Йорданка Фандъкова и Димитър Николов наистина ще се разделят със зам.-председателските си постове в партията, каквато неофициална информация има.

ГЕРБ печели 14-ти избори от създаването си

Организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов представи анализа на изборните резултати.

ГЕРБ печели 14-ти избори от създаването на партията, отчете Паунов, който предпочете да не се задълбочава във факта, че ГЕРБ е загубила много от гласовете си в сравнение с предходни избори. През 2017 г. например за ГЕРБ гласуваха 1 147 292 души, а сега - 837 671.

"От изключително важно значение е устойчивостта на присъствието на ГЕРБ във възрастовата група от 30 до 60 години. Това е икономически активното население на страната", подчерта Паунов.

Освен това около 19% от пенсионерите са подкрепили ГЕРБ.

"42% от гласувалите за ГЕРБ са висшисти, а 52% са със средно образование. ГЕРБ традиционно запазва своето присъствие в областни е градове. 40% от гласоподавателите на ГЕРБ са в областните градове, но приблизително 42% от живеещите в села и в малки населени места, малки градове, дават своя вот за ГЕРБ", отчете Паунов.

Той подчерта, че партията е първа и в райони като Плевен, Добрич и Видин, където през последната година имаше организационни проблеми.

"От 265 общини в страната, ГЕРБ печели в 169", в които живее 75% от населението на България, продължи Паунов. Той обаче не каза и дума за София, в която за пръв път от създаването си ГЕРБ не е първа политическа сила.

В момента ГЕРБ е нежелан партньор за коалиция. Нещо повече, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" се поставят за цел да изкоренят корупционния модел на управление, възцарил се в трите мандата на Бойко Борисов.

Оттук нататък конституционната процедура предвижда президентът Румен Радев да свика новоизбрания парламент, което вероятно ще стане още тази седмица. След това Радев трбява да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила. Ако ГЕРБ не събере мнозинство, връща мандата и държавният глава ще го връчи на втората по големина партия - "Има такъв народ". Ако Слави Трифонов се провали, президентът връчва третия последен мандат на трета политическа сила. Ако и тя не успее, отиваме на нови парламентарни избори, а президентът назначава служебен кабинет.

mediapool.bg