Кламер БГ - Новини: ГЕРБ - Варна отчете какво е направено за бежанците

ГЕРБ - Варна отчете какво е направено за бежанците

България

|
Пон, 07 Март 2022г. 13:38ч.
ГЕРБ - Варна отчете какво е направено за бежанците

Изпратената от ГЕРБ-Варна снимка, на която не се вижда хората, обърнали гръб на кмета

Местната организация на ГЕРБ във Варна даде отчет за стореното за украинските бежанци от началото на войната досега. Отчетът бе оформен като "право на отговор" на публикацията на Mediapool "ГЕРБ-Варна обърна гръб на войната и бежанците, варненци обърнаха гръб на Портних".

Според ГЕРБ - Варна е лъжа е твърдението, че общината, управлявана от партията и местната организация на ГЕРБ не помагат на бежанците от Украйна. Партията посочва, че "на 3-ти март при поднасянето на цветя пред паметника на украинските воини във Варна кметът на града Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов бяха аплодирани от представители на украинската общност в града".

Допълва се, че трима партийни и граждански активисти били обърнали гръб, но не на кмета, а на паметника на загиналите воини. Това било "гавра, подобна на атаката със снежни топки по премиера на връх Шипка". В публикацията на Mediapool не се казва, че украинците са обърнали гръб на кмета, а протестиращите варненци.

От снимките е видно, че обърналите гръб хора са повече. ГЕРБ-Варна предоставя снимка, на която те не се виждат.

Кметът бил дал заповед още на 1 март да се създаде координационен център в Двореца на културата и спорта с необходимите комуникационни връзки, както и за съхраняване на дарения и помощи. В момента всички бежанци, които се намират на територията на Варна, могат да ползват безплатна медицинска помощ в общинските поликлиники.

Община Варна твърди, че е осигурена възможност за безплатна психологическа подкрепа за украински деца от 0 до 7 години, включително за деца с увреждания и техните родители в Общностния център за деца и семейства. Осигурени са два пътнически буса за превозване на нуждаещи се от координационния център до определените места за настаняване на бежанците.

Общинският съветник Стоян Попов бил предоставил жилище на две семейства с деца, а районният ръководител на "Аспарухово" Мартин Андонов е осигурил палет с минерална вода за бежанците. Имало и други дарения, но те не са споменати детайлно.

"Що се отнася до т.нар. декларация срещу войната в Украйна, съчинена от активисти на "Да, България", нека вносителят Николай Капитанов обясни защо е поискано от групата им тя да бъде само прочетена, но не и включена в дневния ред на сесията на Общинския съвет? Отговорът ще бъде интересен и за нас", настояват от ГЕРБ-Варна.

В Народното събрание политическата група на ГЕРБ първа предложи декларация за осъждане на руската агресия. Подобни действия не бяха предприети на местно ниво във Варна.

Според информацията от различни медии, местни граждани и хотелиери, общината в града реално не помага за уреждането на жилищните нужди на бежанците. Отчетът, оформен като "право на отговор" до Mediapool, също не показва, че община Варна прави нещо в тази посока.

Преди пет години община Варна бе замесена в скандал с продажба на общински жилища на цени близо три пъти под пазарните, както и за настаняване на общински чиновници в апартаменти срещу символични наеми.

mediapool.bg