Кламер БГ - Новини: Вътрешният министър обвини бивш шеф на КАТ заради случая "Семерджиев"

Вътрешният министър обвини бивш шеф на КАТ заради случая "Семерджиев"

България

|
Четв, 13 Окт 2022г. 17:30ч.
Вътрешният министър обвини бивш шеф на КАТ заради случая "Семерджиев"

Вътрешният министър Иван Демерджиев

Бившият шеф на столичния КАТ Тенчо Тенев е един от хората, пропуснали да упражнят контрол във връзка с нарушителя рецидивист Георги Семерджиев. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев. По думите му още трима началници в МВР – шефове на районни управления, са си затваряли очите за полицейския чадър над шофьора. В прикриването му са участвали общо 40 служители на МВР.

"Не може 40 служители да са помагали под една или друга форма на едно лице и да няма ръководител, който да е отговорен. При по-внимателно изследване се установи, че не е упражнен достатъчно контрол", заяви силовият министър.

От думите се разбра, че реалният чадър е бил от служители на по-ниски нива. Началниците им обаче не направили нищо, за да ги спрат.

На 5 юли Семерджиев катастрофира пред столичния хотел "Хемус", карайки с бясна скорост. Колата му помете и уби две млади жени, чакащи на тротоара. След трагедията се разбра, че той години наред се е разминавал със сериозни наказания, а прокуратурата е отказвала да го разследва с абсурдни мотиви. Заради подозренията, че той е получавал сериозно съдействие от полицаи, по случая започна вътрешна проверка.

Аз го дадох на прокуратурата

Дългогодишният шеф на столичната пътна полиция Тенчо Тенев вече не е служител на МВР. Отскоро той е пенсионер. Преди дни пред Нова телевизия Тенев разказа, че вътрешният министър му е наредил да излезе в отпуска, докато се пенсионира.

Пред Mediapool той коментира, че няма как да бъде отговорен за историята със Семерджиев. Наказателните постановления спрямо нарушители на пътя не се издават от шефа на КАТ, а от негов заместник, който ръководи съответния отдел, обясни Тенев. Заместникът се назначава с нарочна заповед на вътрешния министър и началникът на структурата не може да му се бърка, обясни Тенев.

"Само аз имах доблестта да пратя Семерджиев на прокуратурата. И то – два пъти", заяви Тенев.

Той обясни, че обвиняемият за катастрофата години наред е получавал по-леки наказания, защото е карал с фалшива швейцарска книжка. Затова въпреки всички глоби той никога не е бил санкциониран за шофиране без свидетелство. Едва след катастрофата се прави запитване до Швейцария и се разбира, че такъв документ не съществува. След като това се установява, всичките актове срещу Семерджиев са преиздадени и са му връчени в следствения арест.

Тенев допълни, че неговото име се използва, за да му се прехвърли вината и да не се обръща внимание на други проблеми в МВР.

Ще има рокади

В МВР ще има рокади, заяви вътрешният министър. Ще бъдат сменени началници, разбра се от думите му.

"Част от тях ще се случат много скоро. Не искам това да се третира като вълна от рокади. Ще има рокади там, където са необходими", каза вътрешният министър.

Той допълни, че по случая "Семерджиев" е имало две проверки. Втората е била само за бездействията на ръководители в МВР и резултатите са му били докладвани преди няколко дни.

Няма да им стигне мастилото

По-рано пред БНТ Демерджиев цитира бившия вътрешен министър Младен Маринов в правителството на Бойко Борисов, който се хвалел, че хората, които е назначил в МВР, са толкова много, че на Бойко Рашков (вътрешен министър в служебните правителства на Стефан Янев и в кабинета "Петков" - бел.ред.), нямало да му стигне мастилото на химикалката, за да ги уволни.

"Вярвам, че мастилото на моя химикал ще стигне да отстраня тези, които нямат място в системата", каза Демерджиев.

Той обеща да не сменя хора, "които си изпълняват професионалните задължения".

"Не ме интересува кой какви пристрастия има извън службата. Ако той си изпълнява задълженията, не ме интересува на кого симпатизира. Досега е имало много случаи, в които професионализмът е бил пренебрегван за сметка на политически пристрастия. Сменяни са хора, удобни за политическото ръководство", каза Демерджиев.

mediapool.bg