Кламер БГ - Новини: Скопие обещава да вземе всички мерки, за да няма инциденти на церемонията за Гоце Делчев

Скопие обещава да вземе всички мерки, за да няма инциденти на церемонията за Гоце Делчев

България

|
Пон, 30 Ян 2023г. 19:18ч.
Скопие обещава да вземе всички мерки, за да няма инциденти на церемонията за Гоце Делчев

Сн. БГНЕС, архив

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония ще вземе всички мерки, за да бъде осигурено мирното отбелязване на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие и да не бъде допуснат никакъв инцидент, каза министърът на вътрешните работи на страната Оливер Спасовски след работна среща в Скопие с българския вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Демерджиев е поел ангажимент хората, които ще дойдат от България, да не участват в правонарушения или провокации, защото крайната цел е честването на една видна историческа личност - Гоце Делчев, а не денят да стане терен на различни радикални или псевдонационални прояви.

Крайната цел е гарантиране на сигурността на всички граждани на територията на страната и гостите й, посочи Спасовски, който отбеляза и отличното сътрудничество между двете министерства, "което е еднакво важно и за двете министерства и за гражданите и целия регион".

Демерджиев каза, цитиран от БТА, че е получил уверения, че случаят с посегателството над секретаря на сдружението "Цар Борис Трети" Християн Пендиков в Охрид ще бъде разследван обективно и цялостно, а целта е да има превенция, за да не се случват в бъдеще подобни инциденти, които развалят отношенията между България и Северна Македания и които не бива да се допускат в държава, която се стреми да прилага върховенството на закона, каквото уверение получил от Спасовски.

"Предадох документи, които касаят заплахи получени от Пендиков по време на престоя му в болницата и получих уверение, че те ще бъдат проверени и разследвани, а всички виновни лица - изправени пред закона. Със сигурност бъдещето на двете държави е свързано с Европа, но е важно да се знае, че езикът на омразата не е пътят към Европа. Европейските държави споделят ценности и това е нашият път, за да има стабилност не само в региона, но чрез това да гарантираме стабилност и сигурност в цяла Европа", посочи Демерджиев.

mediapool.bg