Кламер БГ - Новини: "Върнете се, другари". Нинова кани Манолова, Дончева, Кадиев и останалите напуснали обратно в БСП

"Върнете се, другари". Нинова кани Манолова, Дончева, Кадиев и останалите напуснали обратно в БСП

България

|
Пон, 28 Ноем 2022г. 16:58ч.
"Върнете се, другари". Нинова кани Манолова, Дончева, Кадиев и останалите напуснали обратно в БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи публична покана към напусналите партията да се върнат в редиците ѝ.

"Днес се обръщаме към тези наши бивши членове на партията, напуснали и създали свои субекти: Върнете се в БСП. Подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем заедно, с капацитета на всички, да търсим обединение и сила вляво", заяви Нинова на пресконференция в централата на партията.

Тя добави, че кани "всички напуснали БСП да си възобновят членството" и се обърна към организациите по места: "Отворете врати, приемете тези наши другари обратно, ако искат да се върнат в БСП".

Корнелия Нинова ясно посочи, че не визира напусналите или изключените от левицата по време на нейното ръководство (като Георги Гергов, например -бел.ред.).

Апелът й е в отговор на заявката на бивши членове на БСП за създаване на ново ляво обединение, което ще се обсъжда във вторник. Сред поканените са партия АБВ на Румен Петков, "Изправи се, България" на Мая Манолова, "Движение 21" на Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков, "Нормална държава" на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев.

"Виждаме, че това са председатели на партии – всички бивши членове на БСП. Важно е това обединение около какво ще се случва – какви идеи, каква характеристика на модерното ново ляво се търси в такъв формат. Засега идеи не сме чули. Но четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси", коментира Нинова.

По-късно Манолова отклони поканата на лидера на БСП и обяви, че "очевидно Нинова е притестена от утрешното събиране".

Преди това Нинова подчера, че Манолова, Дончева, Петков и Кадиев са напуснали БСП, докато партията е била ръководена от други лидери, а не от нея. "Тоест, това са партийни субекти, създадени от напуснали наши другари по време на ръководството на Сергей Станишев и Михаил Миков", отчете тя, макар това да не се отнася за Янков, който напусна БСП заради конфликт с Нинова.

Лидерът на БСП твърди, че партията е положила усилия да върне тези хора.

"С АБВ бяхме в коалиция и те имаха свой депутат в миналия парламент. С Татяна Дончева направихме опит за коалиция докато не стигнахме до нейното условие да си променим името на партията и да станем "БСП-Движение 21" – неизпълнимо условие. За Мая Манолова работихме за кмет цялата софийска организация и тя ни напусна след като не спечели изборите. Георги Кадиев беше наш депутат в миналия парламент. Тоест ние положихме всички усилия да съберем тези субекти, които през годините са напуснали БСП, за да бъдем отново заедно и силни", изброи тя.

Всъщност всички тези партньорства завършиха с напрежение между отделните партии и БСП.

Според Корнелия Нинова новото обединение се организира от бившия президент Георги Първанов, който навремето отцепи част от БСП, създавайки партията си АБВ.

Участници в организираната за 29 ноември среща обаче казват, че Първанов също като тях само е поканен за участие, а не бил инициатор.

Лидерът на БСП обяви, че виждала и противоречиви послания около новото ляво обединение. "Първанов казва: "Трябва обединение за промяна и за нови лица под формата на голяма лява коалиция". Татяна Дончева го оборва и казва: "Не коалиция, а единен субект", тоест една обща партия. Костадин Паскалев: "Каним БСП в новото ляво обединение".

Въпреки че той е БСП като член на Националния съвет. Татяна Дончева го оборва: "Ние сме алтернатива на лицата, на курса и програмата на БСП." Костадин Паскалев: "Ръководството на БСП да си изпълни задължението и да започне разговори за ляво обединение". Татяна Дончева: "БСП първо да си смени ръководството и тогава ще отворим пътища за разговори". Георги Кадиев казва: "Бих подкрепил равноотдалечено програмно правителство, подкрепено от БСП и ГЕРБ." Петър Витанов казва: "Ако някой от БСП си го и помисля, "Позитано" ще му се стори тясно", каза Нинова и добави, че според нея "картината става доста объркана от тези публични послания на субектите, които се събират утре, за да търсят ново ляво обединение".

След като призова напусналите БСП да се върнат, Нинова коментира призивите сред социалистите за за свикване на конгрес на партията още през декември за смяна на ръководството на партията.

Лидерът на БСП твърди, че официално изпратени до "Позитано" 6 декларации от местни структури. "Неофициално – това, което четем от медиите, е за още 17 такива, но още не са дошли. Тоест общо 23 такива декларации от 296 организации", обяви Нинова.

По неофициална информация декларациите са при пъти повече от обявените 23, но все пак са недостатътчни за свикване на конгрес.

Нинова каза още, че според устава на БСП от датата на постъпване на декларациите до датата на конгреса трябва да има 15 дни, а от днес до исканата дата (10 декември) има 11 дни. "Тоест Конгрес на 10-11 декември не може да има. Конгресът остава на 10-11 февруари", заяви Корнелия Нинова.

mediapool.bg