Кламер БГ - Новини: Върнат е на работа съкратен екоинспектор заради проверки на свързана с ГЕРБ фирма

Върнат е на работа съкратен екоинспектор заради проверки на свързана с ГЕРБ фирма

България

|
Пон, 08 Юли 2019г. 18:19ч.
Върнат е на работа съкратен екоинспектор заради проверки на свързана с ГЕРБ фирма

Премиерът Бойко Борисов е наредил на екоминистъра Нено Димов да бъде възстановен на работа съкратеният от врачанската екоинспекция младши експерт Георги Караиванов заради това, че е предупредил, че свързана с ГЕРБ фирма съхранява неправилно опасно вещество на територията на фалиралия завод "Химко" и има опасност от взрив при извозването му за обезвреждане.

Това съобщиха от екоминистерството часове, след като Караиванов разкри пред бТВ, че е отстранен от новия шеф

на регионалната екоинспекция чрез намаляване на щатната бройка с мотив, че имало промяна в законодателството. Според него обаче истинската причина била в постоянните проверки, които правел на фирмата "Камибо", съхраняваща по опасен начин сероводорода на площадката на "Химко", която е собственост на депутата от управляващата партия Станислав Попов.

За случая Караиванов предупредил още през май. Той обясни, че неправилното съхранение на 110 т серовъглерод създава опасност за живота и здравето на населението в региона. "С въздуха образува опасна смес и гърми. Ако сместа от басейните попадне в подпочвени води, може да доведе до екокатастрофа. Взривната вълна може да стигне много надалеч. Ще има обгазяване, ако се запали и хората ще загинат”, каза експертът.

Два месеца по-късно се оказва,че е съкратен.

"Поставих работното си място и го заложих срещу живота и здравето на хората, защото знаех, че ще бъда уволнен”, посочи сега Караиванов.

Новият шеф на екоинспекцията във Враца Христо Христов обясни съкращаването на щата с промени в законодателството.

"Тези обекти, които контролираха тези експерти, не са голям брой - около 30, и са под норматива, който един експерт трябва да проверява. Поради което съм обединил тези длъжности в една”, каза той пред телевизията.

Борисов обаче бързо се свързал със съкратения служител и било разпоредено да се срещне с екоминистъра Нено Димов, с областния управител на Враца Малина Николова и Христо Христов.

Министърът възложил на експерта като председател на Междуведомствената комисия за проверка на предприятия с висок рисков потенциал към РИОСВ - Враца, която е отговорна за контрол на инсталацията, собственост на фирма "Камибо“, да предприеме всички необходими действия и да следи за осигуряване на безопасно извозване на 110 тона серовъглерод от територията на бившия комбинат "Химко“, съобщиха по-късно от пресцентъра на екоминистерството.

Димов заявил, че извозването на опасното вещество от територията не само на бившия торов завод, но и от България трябва да бъде предприето възможно най-скоро, при гарантиране на всички условия за безопасност и сигурност и според всички законови норми, допълват от ековедомството.

Управителят на фирмата на свой ред заяви, че това вече е започнало.

mediapool.bg