Кламер БГ - Новини: Въпреки заръките на Борисов, решението за машинния вот забуксува

Въпреки заръките на Борисов, решението за машинния вот забуксува

България

|
Вт, 18 Фев 2020г. 23:11ч.
Въпреки заръките на Борисов, решението за машинния вот забуксува

Седмица след като премиерът Бойко Борисов изведнъж влезе в "хора на подкрепящите" машинното гласуване и то с убеждението, че това нищо няма да промени, депутатите в парламента все още не могат да се разберат как да се гласува – дали да е само с машини, дали да има и хартиени бюлетини и дали да има и машинно броене.

Създадената специално за промени в Изборния кодекс работна група се събра във вторник, но без да постигне особен напредък. "Не е ясен нито видът, нито начинът и това дали ще има и алтернативно гласуване с хартиени бюлетини", каза след заседанието председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

Въпреки първоначалните заявки на вицепремиера Томислав Дончев, че ако ще има машини, по-добре да се махнат изцяло хартиените бюлетини, изглежда ГЕРБ по-скоро мислят за смесен вариант. Още миналата седмица Александрова каза, че е добре да има и има и хартиени бюлетини, и машини, тъй като токът може да спре, а и някои избиратели не желаят да гласуват с устройства.

Самият Бойко Борисов ясно заяви, че решението му да се въведе изцяло машинно гласуване е продиктувано единствено от желанието да спрат упреците към правителството, че не иска да го въвежда: "Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че едва ли не не желаем. Да, ще похарчим много пари. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но...".

"Въвеждаме го, ама ще затрудни хората"

Сега ГЕРБ предупреждават как машинното гласуване "ще затрудни изключително много българските граждани". По-възрастните се притесняват от техниката, по-младите няма да чакат на опашка другите да гласуват, но приемането на този вид гласуване е въпрос на дебати и ще трябва да бъде прието това, което е в интерес на българските граждани, каза във вторник председателят на парламента Цвета Караянчева.

Според действащия Изборен кодекс предстоящият догодина парламентарен вот трябва да се проведе само с машини, освен в секциите с под 300 избиратели по списък. Същото важи и за всички следващи президентски, парламентарни и евроизбори. Първоначално трябваше гласуване с устройства да има и на местни избори, но през юли 2019 г. депутатите решиха на този тип вот въобще да няма машини.

Машинното броене

От ДПС обаче предлагат това да се награди и в секциите с под 300 избиратели да има машинно борене на бюлетините, за да не могат "човешки ръчички да пипат хартийки" , както се изрази Йордан Цонев. Миналата година ГЕРБ отхвърлиха подобна идея, но през януари т.г. я подкрепиха, макар и неофициално.

Така обаче остава въпроса какъв ще е софтуерът, който да брои изборните резултати. И тук се намесва тото.

За тото и изборите

За евентуалното въвеждане на машинно броене на бюлетините ще се търси съдействие от Българския спортен тотализатор. Предложението е на ДПС, а идеята е депутатите да разберат как работи софтуерът, отчитащ как са попълнени фишовете, както и дали по подобен начин могат да се броят и резултатите на избори.

По време на заседанието експерт от тотализатора обясни, че техният софтуер не би сработил с оглед на дължината на интегралната бюлетина.

Това означава, че ако все пак се търси начин за ползване на софтуера на тотото, ще трябва да се промени и начинът, по който би изглеждала бюлетината. Отварянето на такъв дебат обаче би могло да удължи незнайно докога дебатите около промените в изборните правила.

Представителите на БСП в работната група повториха, че за тях е важно да има машинно гласуване така, както е заложено в закона, и са предложили вариант как да се случи. Това се разбра от думите на социалиста Крум Зарков.

Желанието на "Обединените патриоти" е да се гласува само с хартиена бюлетина и изобщо да няма машини. ДПС пък изобщо не присъстваха на заседанието, но управляващи твърдят, че причината не е бойкот.

Не се разбрали и за изчистването на избирателните списъци

"Днешното заседание на работната група за промени в Изборния кодекс не доведе до никакъв резултат. Предложението на БСП за изчистването на изборните списъци беше отхвърлено от другите политически сили. Относно машинното гласуване – дебатът зацикли отново върху това дали да го има, или да го няма", каза след заседанието във вторник Зарков.

mediapool.bg