Кламер БГ - Новини: Вълка и горските оспорват бутането на незаконната хижа в ловно стопанство "Искър"

Вълка и горските оспорват бутането на незаконната хижа в ловно стопанство "Искър"

България

|
Вт, 27 Окт 2020г. 16:25ч.
Вълка и горските оспорват бутането на незаконната хижа в ловно стопанство "Искър"

Фирмата "Био майнинг" на предприемача Румен Гайтански - Вълка и държавното Югозападно държавно горско предприятие поотделно са изпратили възражение срещу бутането на незаконната двуетажна постройка на брега на язовир "Искър" в едноименното ловно стопанство. Постройката е изградена неправомерно от фирмата на Гайтански, с която горското предприятие има 15-годишен договор, подписан през 2016 г., за съвместни дивечовъдни дейности. Възраженията са получени в район "Панчарево" на 20 октомври, последната дата в 7-дневния срок, в който заинтересованите страни можеха да направят това, уточниха за Mediapool от тамошната администрация.

Съпротивата срещу бутането на незаконната постройка реално идва след като Дирекция Национален строителен контрол (ДНСК) и Върховната административна прокуратура (ВАП) установиха, че строежът е незаконен. Възразява собственикът на земята, допуснал незаконния строеж в лицето на горското предприятие, което е под шапката на земеделския министър Десислава Танева, и самата компания "Био майнинг". От район "Панчарево" уточниха, че не могат да посочат мотивите на двете страни за обжалването и че са пренасочили възраженията към Столична община и Направление "Архитектура и градоустройство".

Mediapool попита ЮЗДП за мотивите му за оспорването и очаква отговор оттам. Още на 14 октомври от получена информация по Закона по достъп до обществена информация от Владислав Панев, общински съветник от "Демократична България

и съпредседател на "Зелено движение" стана ясно, че горските твърдят, че на мястото на строежа е имало стара работилница.

"Може би най-скандалното. Строежът бил на мястото на съществуваща ремонтна работилница със застроена площ от 1341 м2. Снимки от Гугъл показват, че преди започване на строежа, мястото е било гола поляна. Така че вероятно са фалшифицирани документи, за да се оправдае вдигането на новата сграда", написа тогава във фейсбук Панев.

Mediapool изпрати и запитване до Столична община как ще продължи процедурата по отстраняването на незаконните постройки, като за пореден път бе поставен въпрос дали кметът Йорданка Фандъкова е издала заповед за стартиране на процедура за премахване на постройките. Процедурата се движи по чл. 225 а от ЗУТ, който казва, че "кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за премахване на строежи от четвърта до шеста категория, незаконни по смисъла на чл. 225, ал. 2, или на части от тях". Законът не обвързва издаването на заповед директно с изчитането на 7-дневния срок, в който могат да постъпят възражения.

Миналата седмица от думите на Фандъкова се разбра, че подобно на горещ картоф тя е прехвърлила казуса на главния архитект Здравко Здравков.

"Главният архитект следи сроковете, като изтекат ще направим това, което изисква законът", отговори Фандъкова на въпрос издала ли заповед за премахването на незаконния строеж, така както в момента изисква от нея Законът за устройство на територията. Самата тя не можа да си спомни кога изтичат сроковете.

Цялата история започна да се разплита след като общинският съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев съобщи във фейсбук, че "строежът на Румен Гайтански - Вълка на територията на Държавно ловно стопанство "Искър" е незаконен, а издаденият констативен акт от район "Панчарево" е достатъчно основание за премахване на обекта". По-рано, на 17 август, отново по този сигнал, Върховна административна прокуратура потвърди, че сградата се издига без документи.

Единственият изгърмял в резултат на скандала е директорът на държавното ловно стопанство "Искър" инж. Атанас Дарелов, след като Югозападното държавно горско предприятие го уволни заради "допуснати груби нарушения - нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП".

Строителят - компанията "Био Майнинг", има 15-годишен договор с ловното стопанство, парафиран през 2016 г. за съвместни дивечовъдни дейности и нейно задължение е да модернизира и поддържа ловната база, а също и фуражна база.

От одитен доклад по казуса на агроминистерството, изпратен до прокуратурата, е установено, че "Био Майнинг" не е изпълнила поетите задължения за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса. От 2016 година досега сумата е стигнала 600 000 лв.

mediapool.bg