Кламер БГ - Новини: Възстановяването на монумента на Бузлуджа щяло да струва 7.5 млн. евро

Възстановяването на монумента на Бузлуджа щяло да струва 7.5 млн. евро

Общество

|
Ср, 05 Дек 2018г. 17:53ч.
Възстановяването на монумента на Бузлуджа щяло да струва 7.5 млн. евро

Ремонтът на монумента "Бузлуджа" би струвало 7.5 млн. лева, спешно трябва да се поправи поне покривът на сградата, тя трябва да бъде обявена за паметник на културата и да се реши коя държавна структура ще я управлява. След това собственикът може да кандидатства за евросредства за възстановяването ѝ. Бъдещите ѝ функции трябва да бъдат публично обсъдени. Един от възможните варианти е тя да стане съвременен музей. За това щели да са нужни 4-5 години.

Тези препоръки и констатации дават от организацията за културно наследство "Европа Ностра" и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в проучване за бъдещето на т. нар. "летяща чиния" на вр. Бузлуджа. Монументът, построен през 1981 г., влезе в списъка на седемте най-застрашени паметници на културата в Европа за 2018 г. От десетилетия "летящата чиния" е изоставена и се руши. Въпреки това сградата с футуристична форма е много популярна сред чуждестранните туристи. Нейни снимки се появиха на кориците на доста списания за пътуване, световни медии посветиха материали на паметника.

Въпреки интереса и от България, и от чужбина към момента правителството не предприема стъпки за възстановяването на паметника на Бузлуджа. Според доклада на "Европа Ностра" и Европейската инвестиционна банка първите стъпки, които кабинетът трябва да предприеме, са да реши коя институция ще отговаря за монумента. посочва се, че е логично това да е Министерството на културата. В момента зданието се управлява от областната управа на Стара Загора.

Според проучването сградата трябва да бъде обявена и за паметник на културата. От културното ведомство обясниха, че процедурата за това е започнала, но не се знае кога ще приключи.

След решаването на тези въпроси, двете организации препоръчват да се направи спешен ремонт на "летящата чиния" - да се закърпи покривът и да се затворят прозорците, за да не се рушат мозайките в сградата под влиянието на атмосферните условия. Според доклада на двете организации това ще струва около 500 хил. евро.

За цялостната реконструкция на сградата можело да се кандидатства за средства от европейските фондове. Сумата за възстановяването е определена на 7 млн. евро. Възможно било да се кандидатства за заем от Европейската инвестиционна банка или други подобни финансови институции.

Какво ще е бъдещото предназначение на монумента на Бузлуджа трябва да се реши след обществено обсъждане. Препоръчва се обаче, каквото и да се прави с него, да не е свързано с политически идеологии - "летящата чиния" е един от символите на социалистическата партия. Предлага се мястото да се превърне в съвременен музей. Според проучването на "Европа Ностра" и ЕИБ възможно управлението на бъдещия музей да бъде дадено на частна организация, за да е по-ефективно.

Към момента не е ясно дали българските власти ще се съобразят с препоръките на експертите.

mediapool.bg