Кламер БГ - Новини: Възможни са неприятни изненади в изравнителните сметки за парно

Възможни са неприятни изненади в изравнителните сметки за парно

България

|
Пон, 11 Май 2015г. 23:14ч.
Възможни са неприятни изненади в изравнителните сметки за парно

Много клиенти на топлофикациите в страната може да останат неприятно изненадани от високи суми за доплащане в изравнителните им сметки, предупредиха в понеделник от "ЕВН Топлофикация Пловдив“. Според дружеството причината е във влезлите в сила в началото на отоплителния сезон миналата есен промени в наредбата за топлоснабдяването.

Те не отчитат коригиращи фактори при определянето на прогнозните стойности за месечното потребление на топлинна енергия, на чиято база се изчисляват и дължимите сметки, обясни Калина Трифонова, члена на управата на "ЕВН България“ пред журналисти. Фактурите се смятат по средно изчислена консумация спрямо реалното потребление на съответния абонат през предходния отоплителен сезон, умножена по цената на парното. Така обаче не се отчитат фактори като силно застудяване или доста по-топло време спрямо миналия сезон.

Тази зима беше доста по-студена от миналата, но това вече не се отчита при прогнозното изчисляване на месечните сметки и според Трифонова ползващите централно топлоснабдяване са плащали през зимата по-малко от потребеното. Сега при засичането на показанията на топломерите и изготвяне на изравнителните фактури голяма част от абонатите ще получат немалки сметки за доплащане.

От пловдивското парно не се ангажираха с разчети засега, тъй като все още не е приключил годишния отчет на топломерите, но съобщиха, че при тях има нефактурирана ползвана топлоенергия за 216 хил. лв., която ще бъде разпределена между около 7 хил. абонати в града на тепетата, които все още не са минали на ежемесечно засичане на потреблението, а са на сезонен отчет. Това са 24.3 на сто от клиентите на "ЕВН Топлофикация Пловдив“. Останалите са на месечно отчитане, като 16.7 процента от абонатите са с дистанционни уреди за дялово разпределение. При тях не се налага посещение в дома, а и бързо дружеството хваща опити за кражба на топлоенергия или манипулиране на уредите.

Дружеството, което освен отопление, предлага и охлаждане на сгради с вътрешни климатични инсталации, което става паралелно със загряването на водата, отчита засилен интерес към този вид услуга. Тя за пръв път бе въведена в кметството на регион "Тракия“ в Пловдив, сега е приложена в хотел "Тримонциум“, а още пет обекта искат внедряването й. Сред тях е спорната зала "Колодрума“, чието откриване предстои в края на август – началото на септември, обясни регионалният мениджър на ЕВН за България Роберт Дик.

mediapool.bg