Кламер БГ - Новини: Въздухът в София е замърсен в пъти над нормата

Въздухът в София е замърсен в пъти над нормата

България

|
Пет, 27 Ноем 2020г. 13:31ч.
Въздухът в София е замърсен в пъти над нормата

За пореден ден въздухът в София е замърсен в пъти над нормата. Данните на столичната община и гражданската платформа airsofia.info сочат различни стойности, но и двата източника показват замърсяване.

Според гражданската платформа на много места в столицата днес замърсяването на въздуха е между 100 и 500 микрограма ФПЧ на кубичен метър при допустими 50 микрограма. Т.е. въздухът е по-мръсен между 2 и 10 пъти над нормата. Сериозно замърсяване се отчита в "Дружба", "Овча купел", "Хладилника" и "Дианабад", както и в района на Западния парк и "Св. Троица". В центъра на града също се диша трудно, но той е една степен по-чист – в "червената", а не в "лилавата" зона.

Столична община мери чистотата на въздуха с общо шест станции в целия град – в "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово", "Младост" и на Копитото във Витоша. Данните за последното денонощие сочат, че най-мръсно е било в "Павлово" със стойности от близо 140 микрограма, т.е. около 3 пъти над нормата. Малко по-добре е била ситуацията в "Хиподрума" и "Младост", където са отчетени стойности между 100 и 120 микрограма.

mediapool.bg