Кламер БГ - Новини: Във Великобритания протестират срещу расизма въпреки мерките срещу Covid-19

Във Великобритания протестират срещу расизма въпреки мерките срещу Covid-19

Свят

|
Съб, 20 Юни 2020г. 17:02ч.
Във Великобритания протестират срещу расизма въпреки мерките срещу Covid-19

Антирасистки демонстрации бяха организирани за четвърти уикенд във Великобритания въпреки забраната за големи струпвания заради пандемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Днес протести има в големи градове като Лондон, Манчестър, Единбург и Глазгоу.

"Животът на чернокожите има значение", "Изправете се срещу расизма" и други движения протестираха в Лондон, Глазгоу и Бирмингам, посочва ДПА.

Началникът на столичната полиция Алекс Мъри призова активистите в Лондон да спазват правилата за социално дистанциране, които ограничават групите до максимум шест души.

Стотици се събраха на митинг, спазвайки социална дистанция, под надслов "Не на расизма" на площад "Джордж" в Глазгоу, където по-рано тази седмица членове на крайната десница атакуваха сбирка в подкрепа на правата на бежанците, допълва АП.

В Единбург протестиращите, сред които и авторът на "Трейнспотинг" Ървин Уелш, настояха да бъде премахната от колоната на градския площад "Сейнт Андрю" статуята на Хенри Дъндас. Шотландският политик от края на 18-и век е отговорен за това, че Великобритания забавила с 15 години, до 1807 г., премахването на търговията с роби. През това време над половин милион поробени африканци са станали жертва на трафик през Атлантическия океан, припомня АП.

Стотици хиляди хора участват в предимно мирни антирасистки протести в цяла Великобритания, откакто на 25 май в Минеаполис почина афроамериканецът Джордж Флойд при арестуването му от бял полицай. Те призовават Великобритания да се изправи срещу собствената си история на империализъм и расовото неравенство.

mediapool.bg