Кламер БГ - Новини: Във Варна ще има гимназия по компютърно моделиране

Във Варна ще има гимназия по компютърно моделиране

България

|
Четв, 19 Септ 2019г. 14:47ч.
Във Варна ще има гимназия по компютърно моделиране

Ново държавно средно училище по компютърно моделиране и компютърни системи ще бъде създадено във Варна. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, който присъства на откриването на учебната година в Икономическия университет в морската столица. Той уточни, че учебното заведение ще бъде на територията на Техническия университет, предаде БНР.

"Варна трябва и ще бъде един от центровете за развитие на информационните технологии в бъдеще. Много зависи ние като страна дали ще бъдем развита или догонваща

развиваща страна", каза Красимир Вълчев.

"Много е важно ние да имаме достатъчно специалисти в областта на моделирането, на компютърното програмиране, дигиталната креативност, да подготвим повече деца с уменията в областта на дигиталната креативност. Въведохме предмета "Компютърно моделиране" от трети клас. Разширяваме в гимназиален етап дела, процента на приема в процеси, свързани с информационните технологии и компютърните системи", допълни министърът на образованието.

Обучението по информационни технологии и насочването на повече младежи в тези специалности в средното и висшето образование е един от приоритети на образователното министерство. В последните години то налага преструктуриране на приема в гимназиите с намаляване на бройките за профилирана подготовка за сметка на тези за професионална или за ИТ профили.

mediapool.bg