Кламер БГ - Новини: Изследванията отхвърлиха подозренията за болни от коронавирус във ВМА

Изследванията отхвърлиха подозренията за болни от коронавирус във ВМА

България

|
Ср, 04 Март 2020г. 18:00ч.
Изследванията отхвърлиха подозренията за болни от коронавирус във ВМА

Всички направени в сряда във ВМА изследвания на пациенти за коронавирус са отрицателни. Началникът на щаба срещу разпространението на коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че от 12 проби, изследвани във ВМА, 12 са отрицателни. Негативни са и още 12 проби в Националния център по заразни и паразитни болести и че чакат резлутатите на още три проби от Варна.

Сутринта беше съобщено за прието във ВМА семейство от София с минимални грипоподобни симптоми, което преди 10 дни е било в контакт за 2 дни с гостуващи им италианци. След като са се прибрали в Италия, италианците, ги уведомили, че са били диагностицирани с коронавирус.

Има данни за двама българи, контактували със заразен в полет до Сидни

Днес във ВМА са приети шестима пациенти с грипоподобна симптоматика и данни, че са били в Италия, като пробите им ще станат ясни утре. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че здравните власти са получили информация от Австралия за двама български граждани, които са контактни на човек с положителна проба по време на полет от Доха до Сидни.

“В момента изясняваме техните адреси, но шансът да са в България е много малък, тъй като и двамата са пътували – единият по работа, а другият в лично качество при близки в Сидни и най-вероятно са там. Но това ще го проверим, ако са тук – разбира се, ще има бъдат взети проби“, обясни Кунчев.

Той съобщи, че Регионалната здравна инспекция във Велико Търново погрешно е третирала туристите от Сингапур като идващи от Хонг Конг и им е наложила карантина в хотела. След изясняване на недоразумението, те са били освободени, тъй като Сингапур не е страна с висок риск от разпространение на заболяването и спрямо идващите оттам граждани не се налагат ограничителни мерки.

Ще бъде проверен и случаят на жена от Полски Тръмбеш, починала в дома си, след като по-рано се е прибрала от Италия. По време на аутопсията ще се вземе материал за изследване. “Тя обаче е влязла от Италия на 9 феврураи, което е преди доста време и намалява шансът да е била заразена“, каза Кунчев.

Злонамерени съобщения

Той изнесе и данни, че наред с многото постъпващи въпроси от граждани за коронавируса, в МЗ се получават и много злонамерени съобщения.

“Нарочно отделих едно, за да покажа в каква посока се разпилява енергията на експертите“, заяви Кунчев: “Един мой приятел митничар ми каза, че има 6 болни от вируса във ВМА. Вече съм пуснал сигнал до блогъри, които тепърва ще разнищват дали е така или не. Не мога да ви опиша какво ще ви се случи, ако се окаже, че сте прикривали такава информация“. Кунчев заяви, че прикриване на подобна информация няма и не може да има, тъй като здравните власти са най-заинтересовани да установят възможно най-рано наличието на такъв случай.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев отхвърли и информацията в социалните мрежи, че пробите за коронавируса не се взимат и транспортират по надлежниия начин и обясни, че това се прави по същия начин както за останалите вируси, съгласно препоръките на СЗО и че това е практика, която се прилага от години.

mediapool.bg