Кламер БГ - Новини: Вторичните трусове в Хърватия продължават

Вторичните трусове в Хърватия продължават

Свят

|
Четв, 31 Дек 2020г. 19:47ч.
Вторичните трусове в Хърватия продължават

Десетки вторични трусове бяха регистрирани в Хърватия и през изминалата нощ. Според сеизмолозите това ще продължи седмици. Жителите на градовете Петриня и Сисак, които са под руини след земетресението със сила 6.4 по Рихтер, остават силно уплашени. Много от тях спят в автомобилите си и на улиците.

Природната стихия отне живота на 7 души, сред които и 12-годишно момиченце.

2 януари е обявен за ден на национален траур.

Започна разчистването на отломките в Петриня, Сисак и Глина. Военнослужещи и техника оказват помощ на пострадалите, осигурени са и хеликоптери за транспорт на ранени, изпратена е и техника за разрушаване и разчистване на развалините на опасни сгради.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в Хърватия Огнян Златев каза пред БНР, че само за 24 часа 14 страни са се отзовали на молбата на Хърватия за оказване на помощ - 13 от ЕС и Турция.

Пакети с хуманитарна помощ бяха раздавани през цялата нощ.

България също се включва с оказване на съдействие за пострадалите райони.

Страната ни ще предостави на Хърватия два тира с минерална вода, както и 300 походни легла и 100 електрически радиатори, съобщи премиерът Бойко Борисов след работно съвещание в последния ден на 2020 г.

"Говорих вчера с моя колега Андрей Пленкович, но това, което сме се разбрали – със 100 хиляди евро да подпомогнем едно от училищата, в което учат и българчета в него, и би трябвало и минерална вода колкото имат нужда да им помогнем - тук сме сравнително близко и с тирове лесно и бързо може да се закара", каза той, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Водата ще бъде транспортирана с тирове, а другата част от помощта - с военни самолети.

Един от камионите с вода замина днес, изпратен от министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Другият тир ще отпътува на 4 януари. Два военни самолета "Спартан" ще участват в транспортирането на предоставената от страната ни хуманитарна помощ.

Освен вода, палатки и одеяла, България има готовност за изпращането на спасители и специалисти по оценка и обезопасяване на сградите, пострадали при земетресението.

"Вчера проведохме спешни заседания координирани от вицепремиера Захариева, заедно с Червения кръст. На нашата молба се откликна и от страна на бизнеса - от Асоциацията за безалкохолни напитки и от транспортния бранш", каза министър Борисов при изпращането на помощта за Хърватия.

mediapool.bg