Кламер БГ - Новини: Втори екип български пожарникари замина да помага на свои колеги в Гърция

Втори екип български пожарникари замина да помага на свои колеги в Гърция

България

|
Съб, 16 Юли 2022г. 16:10ч.
Втори екип български пожарникари замина да помага на свои колеги в Гърция

Втори екип български пожарникари замина да помага на свои колеги в Гърция

Втори екип български пожарникари замина днес за Лариса (Гърция), където ще помага на свои колеги в случай на възникване на горски пожари.

Екипът е от 16 служители на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Благоевград, София и Пловдив, каза за БТА ръководителят на групата гл. инспектор Петър Петров – началник на сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Пловдив.

Екипът потегли днес от районната пожарна служба в Благоевград с три микробуса, с които тази вечер ще се приберат българските пожарникари от първата група. Специализираната техниката, с която в началото на месеца за Гърция замина първият екип, остава в южната ни съседка до края на месеца.

Българският екип ще дежури в пожарната служба в Лариса, където ще получи информация от колегите си от първата група за схемата на работа, както и за синхронизиране на дейностите с гръцките пожарникари, посочи за БТА гл. инспектор Петър Петров.

Българският модул е част от инициираното от Европейската комисия „Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция“. Идеята се осъществява за пръв път и е по Програмата за обмен на експерти в рамките на механизма за гражданска защита на Европейския съюз. Целта е превантивна – предварително съсредоточаване на сили и средства в страната, където всяка година възникват големи горски пожари.

България участва със създадения през 2018 г. Модул за гасене на горски пожари, който е преминал процес на сертификация в Европейския резерв за Гражданска защита през 2019 година.

mediapool.bg