Кламер БГ - Новини: Правителството на Ливан подаде оставка

Правителството на Ливан подаде оставка

Свят

|
Пон, 10 Авг 2020г. 18:27ч.
Правителството на Ливан подаде оставка

Правителството на Ливан подаде оставка заради разрушителния взрив миналата седмица на пристанището в Бейрут, съобщи министърът на здравеопазването, цитиран от Асошиейтед прес.

Според агенция решението е било взето под натиск, след като няколко министри подадоха оставка или изразиха намерението си да го направят.

Здравният министър Хамад Хасан разговаря с журналисти в края на днешното правителствено заседание, проведено след два дни на демонстрации, в които имаше сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи.

Министър Хасан каза, че премиерът Хасан Диаб ще отиде в президентския дворец, за да връчи оставка от името на всички министри.

По-рано днес четвърта министерска оставка бе подадена от финансовия министър Гази Уазни, ключов преговарящ с Международния валутен фонд (МВФ) по спасителния план за изваждане на страната от дълбоката криза. Още тогава стана ясно, че премиерът Хасан Диаб е заявил пред президента на Ливан Мишел Аун, че има намерение да подаде оставка.

Още по-рано министърката на правосъдието Мари-Клод Наджем стана третият член на кабинета, подал оставка след експлозиите в Бейрут. Вчера пък желание да напуснат кабинета изразиха министрите на информацията и на околната среда.

Като причина за експлозията, както и за сериозната икономическа криза в Ливан, е сочена корупцията и лошото управление на ливанската политическа класа, отбелязва Асошиейтед прес. В ливански съд започна днес изслушването на ръководители на ливанските служби за сигурност във връзка със смъртоносните експлозии на пристанището в Бейрут. Сред даващите обяснения пред съда е и генерал-майор Тони Салиба, ръководителят на ливанската Служба за държавна сигурност.

Снощи ливанската полиция използва сълзотворен газ, опитвайки се да разпръсне множество протестиращи, които блокираха улица близо до сградата на парламента в центъра на Бейрут. Протестите заляха града за втора поредна вечер с искания за оставка на коалиционното правителство на премиера Хасан Диаб и за независимо разследване на причините за огромния взрив, опустошил столицата и убил близо 160 души и ранил над 6000 тази седмица.

Демонстрантите успяха да съборят железните заграждения и да си пробият път към една от улиците, водещи към сградата на парламента на площад "Етуал". Там се завързаха остри схватки с веригата от полицаи с пластмасови щитове. На входа на площада лумнаха пламъци.

Полицаите явно не можеха да се справят с активистите, някои от тях с противогази, внезапно изскачащи от странични укрития и хвърлящи камъни от близко разстояние. Сред силите на реда има ранени, на които се оказва помощ на място зад колоните на съседните търговски пасажи.

По-рано вчера протестиращите успяха да нахлуят в сградите на министерството на труда и на министерството на разселените мигранти, съобщиха местни тв канали. Според телевизия "Ал Хадас" те скандирали "Държавата - това сме ние". Полицията се опита да ги усмири със сълзотворен газ и гумени куршуми. Според ТАСС се чувала и картечна стрелба.

До протестите и сблъсъците се стигна, след като лидерът на опозиционната християнска партия Катаиб - Сами Джемайел, призова за масови антиправителствени действия. Протестиращите обвиняват управляващата коалиция в корупция и настояват за предсрочни избори.

Командването на армията призова протестиращите да не излизат извън рамките на мирните протести. В негово заявление, прочетено по телевизия "Ал Арабия", категорично се отрича, че военните стрелят с куршуми срещу протестиращите. В същото време командването предупреди, че няма да търпи атаки срещу войниците и нападения срещу обекти и частна собственост в центъра на столицата.

При сблъсъци по улиците на столицата предната нощ бяха ранени близо 500 души, сред тях 70 полицаи и 105 военни, включително 8 офицери.

На вчерашната международна донорска видеоконференция за оказване на спешна помощ за Ливан, пострадал от опустошителния взрив в Бейрут тази седмица, са събрани близо 253 милиона евро (298 млн. долара), съобщи канцеларията на френския президент Еманюел Макрон - инициатор на конференцията.

Тези средства ще бъдат изразходвани за спешни хуманитарни нужди на страната в резултат на бедствието.

Съорганизатори на конференцията бяха Франция и ООН. Според френското правителство в нея са участвали 36 страни и организации, изявили желание да помогнат на Ливан в този труден момент. Сред участниците са били президентът на САЩ Доналд Тръмп и йорданският крал Абдула Втори.

Международният валутен фонд каза, че е готов да удвои усилията си в помощ на Ливан, но че институциите на страната трябва да извършат реформи - искане, на което ливанското правителство се съпротивява.

Експлозията на пристанището в Бейрут усили призивите за цялостна промяна на атрофиралата политическа система на Ливан, доминирана от семейни династии, които не са променили кой знае какво в десетилетията след 15-годишната гражданска война (1975-1990). Тя доведе и до взрив на възмущението от държавната корупция, некадърност и нехайство, които допуснаха 2750 тона амониев нитрат, който се ползва и за взривни вещества, да се съхранява необезопасено на пристанището в продължение на шест години.

Международните донори казват, че са готови да помогнат, но има нежелание да се дават пари на едно правителство, което е известно с това, че си присвоява чужда помощ от проектите, за които е предназначена. Решението на донорската конференция да насочи помощта чрез ООН разочарова много ливанци, защото ООН обикновено работи с държавни институции и те се опасяват, че тези пари отново ще се използват за поддържане на местната клептокрация, отбелязва "Вашингтон пост".

mediapool.bg