Кламер БГ - Новини: Всички битови отпадъци на София ще се горят в завода от 1 април

Всички битови отпадъци на София ще се горят в завода от 1 април

България

|
Ср, 30 Март 2016г. 19:54ч.
Всички битови отпадъци на София ще се горят в завода от 1 април

Всички битови отпадъци на София ще бъдат преработвани от 1 април в новия завод, а остатъчният продукт ще се превръща в така нареченото RDF-гориво, което ще се използва за производство на топлоенергия в ТЕЦ "София". Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова. Тя увери, че ще има четиристепенна система за защита на околната среда:

Според експертни разчети, с реализирането на проекта емисиите от ТЕЦ "София" ще намалеят два пъти. "Не бихме направили компромис с чистотата на въздуха в района", заяви кметът.

В момента приключва подготовката на апликационната форма за финансиране със 135 млн. евро на проекта по оперативната програма "Околна среда" (2014-2020 г.). коментира Фандъкова.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева каза, че ековедомството има пълна готовност да разгледа проектното предложение на Столичната община (СО) и максимално бързо да излезе с решение. Проследяваме процеса и работата на международните консултанти, имаме пълна увереност, че последната фаза от изпълнението на интегрирания проект за управление на отпадъците на територията на СО изцяло съответства на българското и на европейското законодателство,каза тя.

Екоминистърът допълни, че проектът е преминал процедурата по ОВОС и има положително становище. Направени са детайлни анализи на прилаганата технология и на резултатите от нея, те показват липса на всякакво превишаване на допустимите норми, гарантира се качеството на въздуха в района на ТЕЦ "София", каза министърът.

По думите й с употребата на RDF горивото като алтернативно от "Топлофикация София" ще бъде намалено с 10 на сто използваното в момента гориво. Това би трябвало да се отрази и на цената на топлоенергията, тъй като ще намали разходите за природен газ

Нараства търсенето на компост, произведен от инсталациите за третиране на хранителните и зелените отпадъци на площадката "Хан Богров", които са част от интегрираната система за управление на отпадъците на София. Това каза Николай Савов - директор на общинското "Столично предприятие за третиране на отпадъци", представяйки през кмета и журналисти резултатите на завода в първите шест месеца от работата му.

Хранителните и зелените отпадъци съставляват 30 на сто от изхвърлените от жителите на София отпадъци. В резултат от работата на двете инсталации се произвеждат електроенергия и компост, като техните количества непрекъснато нарастват, коментира Савов, цитиран от БТА. По думите му търсенето на компост е огромно и веднага щом се генерират количества, има график, по който хората ги получават.

Съгласно заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова, всеки, който е платил такса "Смет", има право да получи 10 килограма безплатен пакетиран компост за годината, отбеляза Савов. За 2015 г. 632 жители на столицата са се възползвали от възможността, а от началото на 2016 г. - 862. До края на годината ще бъдат няколко хиляди, прогнозира той.

За 2015 г. произведената електроенергия от инсталациите е за 385 хил. лева, а за първите три месеца на 2016 г. - за 115 хил. лева, с очакване количествата да надвишат миналогодишните.

В завода за отпадъци на София автоматизирано се разделят различните потоци от отпадъци - пластмаси, хартии, стъкло, черни и цветни метали. Средно около два тона алуминий успяваме да добием на ден, предимно от кен опаковки и дезодоранти, коментира той. Заводът разполага и с механизъм за автоматично отваряне на найлонови торби, в които хората имат традиция да изхвърлят битовия си отпадък в контейнерите, разказа Савов.

mediapool.bg