Кламер БГ - Новини: Все повече шведи подкрепят присъединяване към НАТО

Все повече шведи подкрепят присъединяване към НАТО

Европа

|
Ср, 20 Апр 2022г. 13:06ч.
Все повече шведи подкрепят присъединяване към НАТО

Все повече шведи подкрепят присъединяване към НАТО

Нараства мнозинството от шведи, подкрепящи присъединяване към НАТО, според публикувани днес резултати от социологическо проучване, предаде Ройтерс. В същото време управляващите в Швеция и Финландия обмислят дали руската инвазия в Украйна трябва да доведе до прекратяване на дългогодишния военен неутралитет на двете страни.

Проучването е проведено от института "Демоскоп“, по поръчка на вестник "Афтонбладет“ и включва 1177 интервюта, проведени в периода между 14 и 19 април. Резултатите от него показват, че 57 процента от шведите подкрепят членство в НАТО – с 6 процентни пункта повече в сравнение с подобно проучване през март. Броят на противниците на присъединяване към алианса са спаднали на 21 процента от 24 процента през март, а този на колебаещите се - на 22 процента от 25 процента.

Анкетата от месец март бе първата, която показа, че мнозинството от шведите (51 процента) са за присъединяване към НАТО.

Швеция не е участвала във война от времето на Наполеон, а политиката ѝ за сигурност се основава на "неучастие във военни съюзи“, отбелязва агенцията.

Но руското нашествие в Украйна, което Москва нарича „специална военна операция“, накара Швеция, също като Финландия, радикално да преосмисли позицията си. Шведското правителство преразглежда своята политика за сигурност и съответният доклад трябва да бъде представен до края на месец май. Управляващите социалдемократи провеждат вътрешнопартиен дебат дали да оттеглят дългогодишното си противопоставяне на членство в НАТО.

Социологическото проучване показа също нарастване на подкрепата за членство в НАТО сред избирателите на Шведската социалдемократическа работническа партия, като обявяващите се за присъединяване са много повече от отхвърлящите го.

mediapool.bg